Ще се справим с избори "две в едно". Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова на среща при президента Румен Радев.

"Ако има избори на различни дати, при положение, че дата за избори за европейски парламент е ясна - 9 юни, най-рано 23 юни, според вас, е датата за избори за национален парламент, за да можете физически да се справите?", попита държавният глава.

Нейкова подчерта, че ЦИК няма да може да организира избори в две поредни седмици.

"Ако изборите трябва да са на различни дати, то между едните и другите избори трябва да има разлика от поне 2-3 седмици", категорична бе Нейкова и добави: "Разлика от една седмица за провеждането на двата вида избори ще създаде сериозни затруднения и ще доведе до невъзможност ЦИК да изпълни законовите си задължения".

Според нея, ако те са на различни дати, трябва да има разлика от поне две-три седмици, за да могат да се организират спокойно, защото ако времето е изключително кратко, това може да рефлектира и върху качеството на изборния процес.

"Аз мисля, че ще се справим. Предвид ситуацията в държавата, подготвяме документацията, когато бъдат насрочени, да имаме готовност с изборните решения", заключи Камелия Нейкова.

Ако изборите са "две в едно" ще има по-висока избирателна активност, хората няма да се разкарват два пъти и ще се спестят ресурси, смята държавният глава, но е важно каква е реалната готовност за това. 

"Посоченият от държавния глава за служебен министър-председател Димитър Главчев ще бъде готов със състава на правителството до края на днешния ден", съобщи още президентът Румен Радев по време на срещата с ръководството на ЦИК.

Държавният глава обясни също, че в изпълнение на промените в Конституцията, утре от 9.30 ч. ще проведе консултации с Димитър Главчев и представители на парламентарните групи.

Чуйте коментарите на президента Румен Радев и председателя на ЦИК Камелия Нейкова в прикачения звуков файл.