ЦИК ще обсъди отмяната на машинния вот за предстоящите избори. Това обяви в кулоарите на парламента Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. Според него изборите няма да бъдат отложени, защото има достатъчно хартиени бюлетини. Йорданов допълни, че процедурата по сертифициране на изборите в опорочена и не може да бъде завършена.

По думите му зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов в момента е на разпит в ДАНС. Йорданов заяви, че на председателския съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски е заявил, че му е оказван натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Михаил Стойнов е заснел изходния код на софтуера на машините за гласуване, сочи доклад на ДАНС. Това се е случило след първата проверка на кода, която беше направена на 23 октомври в присъствието на експерт от Сиела Норма и представители на регистрираните за местните избори партии, коалиции и инициативни комитети.

В Народното събрание ще бъде свикан втори председателски съвет по темата, на който се очаква да присъстват вицепремиерът Мария Габриел и председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Председателят на Народното събрание Росен Желязков коментира, че темата е свързана с националната сигурност и гарантирането на избирателните права на гражданите. 

"Машините за гласуване, на практика, работят като принтери. На устройствата не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите". Това коментира министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Министърът посочи, че сигурността на настоящия вот се гарантира от следното: „Машините отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, който е подаден от всеки един. Впоследствие ЦИК и преди това СИК отчитат гласовете на база на подадените разписки. Това са фактите”, подчерта той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм