Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на софтуера на машините за гласуване, сочи доклад на ДАНС. Това се е случило след първата проверка на кода, която беше направена на 23 октомври в присъствието на експерт от Сиела Норма и представители на регистрираните за местните избори партии, коалиции и инициативни комитети.

В Народното събрание ще бъде свикан втори председателски съвет по темата, на който се очаква да присъстват вицепремиерът Мария Габриел и председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Председателят на Народното събрание Росен Желязков коментира, че темата е свързана с националната сигурност и гарантирането на избирателните права на гражданите. 

"Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е имал всички права да изпълнява функциите и задълженията на министерството в процеса на удостоверяване на машините за гласуване", каза министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Той отказа да коментира информацията, изнесена в доклада на ДАНС, че Стойнов е заснел кода на машините, но уточни, че сигурността на машинното гласуване е гарантирана. 

От ГЕРБ-СДС няма да позволяват „машинен Костинброд“. Това заяви председателят на парламентарната група на формацията Десислава Атанасова във връзка с доклада на ДАНС и действията на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. По думите ѝ случилото се е огромен скандал.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов поиска ареста на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнев. За това, което е направил този зам.-министър, трябва да отиде в затвора, категоричен беше Йорданов. Той обясни, че за арест е и Асен Василев и Кирил Петков, защото сигурно са знаели.

Прокуратурата трябва да се задейства, защото е извършен държавен преврат на два пъти на избори с машини, допълни Йорданов. Според него трябва да се намери вариант да не се гласува с машини.

Според ДПС решенията за предстоящите в неделя избори са две – или отмяна на машинния вот, или отлагането на изборите. Пред журналисти Делян Пеевски коментира доклада на ДАНС, като заяви, че премиерът Николай Денков трябва незабавно да освободи зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, както и министъра Александър Йоловски.

"Изборите могат да бъдат отменени заради всичко, което се случва в момента, макар че ние печатаме достатъчно бюлетини, за да обезпечат гласуването на всички граждани". Това заяви независимият народен представител Радостин Василев в кулоарите на парламента по повод разразилия се скандал.

"Трябва веднага да излезе решение на ЦИК, с което да се обяви машинното гласуване за невъзможно". Това заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите на парламента.

По материала работиха репортерите на Дарик радио Вили Янкова, Мариела Чепелова и Тодор Пантилеев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм