Премиерът Николай Денков вижда предизборна акция в днешното извънредно заседание на Народното събрание. "Аз и хората, с които работя в момент,а защитаваме само българския интерес". Това заяви той от Брюксел, където продължава срещата на върха на 27-те страни членки на общността. По думите му снощи са обсъждали двете теми - конфликтът между Израел и Хамас, бюджета и промяната във финансовата рамка на общността.

България подкрепя увеличението на националните вноски към бюджета на общността, заяви Денков. "Алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме да правим", посочи той. 

Брюксел намира, че допълнителните такси за пренос на руския газ съответстват на общата политика на ЕС, добави Денков. 

"В момента по-скоро текат консултации дали нещо трябва да се предефинира по-скоро от техническа гледна точка. Иначе смисълът от тези такси за това да намалят печалбите на руската военна машина, затова да се балансира пазара на газ, така че цените на тръбния газ да станат сравними с цените на течния газ, това се разбира и съответства с политиките на ЕС", каза Денков.

Премиерът коментира и насроченото днес извънредно заседание на парламента заради закона за енергетиката. "Днес, петък, два дни преди изборите, да се прави заседание по такава гореща тема каквото са енергийните доставки, без особена нужда от това, защото срока за премахване на ветото позволява това да се направи веднага след втория тур на изборите, показва много ясно, че това е по-скоро е една предизборна акция, отколкото желание да се намери решение", категоричен е той.

Във връзка с протестите на работниците от "Лукойл" Николай Денков обясни, че са напълно основателни. По думите му трябва да се действа внимателно с дерогацията. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм