За местните избори няма да се доставят нови машини за гласуване, а ще се използват наличните вече 12 837 устройства. Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание във връзка с надеждността на машините за гласуване.

Нейкова уточни, че всички машини за гласуване се съхраняват в склад, който е частен, тъй като към момента не е осигурен държавен такъв от страна на Министерския съвет.

Тя допълни, че ако в изборния ден има проблем с машини за гласуване, те няма да се заменят с нови, а ще се взима решение избирателите да гласуват с хартия.

Вътрешният министър Калин Стоянов пояси, че  МВР има ангажимент към охрана на секциите, както и към транспортиране на машините и на бюлетините, но не и по отношение на кодовете и техническата част на машините.

Депутатите изслушаха председателя на ЦИК Камелия Нейкова и вътрешния министър Калин Стоянов относно надеждността на машините за гласуване и обезпечаването на местните избори през октомври. Недоволство народните представители изразиха от това, че председателят на ДАНС Пламен Тончев не се яви на изслушването.

Министър Стоянов уточни, че в МВР е създадена организация за недопускане на изборни престъпления в няколко направления. Предприети са мерки, свързани с опазването на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност. Изготвен е и план с конкретни отговорни структури на министерството и срокове за изпълнение.

Сформирано е и национално междуведомствено звездо между МВР, прокуратурата и ДАНС.

Стоянов обясни, че географска информационна система ще показва колко са постъпилите сигнали, как те се отработват и каква е реакцията в момента, когато са постъпили, за да се знае навсякъде и по всяко време какво се прави.

Камелия Нейкова коментира, че ЦИК многократно е предлагала да се разработи нов софтуер за машинното гласуване, по възлагане на държавата, за да няма чуждо участие, но няма отговор от нито една институция.

По думите ѝ за сигурността на машинното гласуване се извършват редица проверки и тестове.

Нейкова уточни, че ще се гласува с една сим карта, дори в столичните райони, в които ще има четири избора, като все още не е ясно как ще изглеждат екрана на машините..

От опозиционните партии не останаха доволни от изслушването, като изразиха съмнение, че от ПП-ДБ не са задали нито един въпрос. Ангел георгиев от „Възраждане” заяви, че вместо повече отговори са се появили повече въпроси.

Георги Свиленски от БСП обърна внимание на недадените отговори относно връзката с машините на покойния Алексей Петров и заплахите към журналиста Станислав Цанов. Свиленски изрази съмнение относно програмирането на машините.

Станислав Балабанов от ИТН изрази притеснението си относно чуждестранните граждани, които имат достъп до машините.

Според Настимир Ананиев от ПП-ДБ целта е да се махнат машините и да остане само хартиения вот.

По думите му проблемът не са машините, а купуването на гласове и криминалните мрежи, свързани с тази дейност.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм