Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София. Това стана ясно при регистрирането на кандидата в ОИК-София.

Предложението дошло лично от лидера на партията Бойко Борисов миналата седмица. Тогава Хекимян имал лична среща с Бойко Борисов и е получил покана да бъде кандидатът за столичен кмет на ГЕРБ. Той заяви, че е получил уверение, че ще взима сам решенията, касаещи столичани.

"От 20 години живея в София, дойдох на 29 септември, когато започва и кампанията. През цялото това време като журналист съм критикувал, търсили сме решение проблемите на гражданите да бъдат решени", коментира Антон Хекимян. "Визията ми за София е столицата да бъде още по-модерен и зелен град", добави бившият шеф на Новините в bTV. 

Изненадващата му кандидатура предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Някои бяха осъдителни, а други погледнаха на ситуацията с чувство за хумор.

Журналистът Полина Паунова написа: 

"Оставете смешките. Издигането на Антон Хекимян за кандидат-кмет на София от ГЕРБ е огромен публичен проблем. Това е проблемът за сливането на политическа власт и медии.

Това момче до онзи ден беше шеф на новините на най-голямата частна, национална телевизия (преди това години наред беше лансиран като топ водещ на сутрешната публицистика), а днес е номинация на Бойко Борисов за столичен кмет.

Подобно действие осветява пряката (телефонна) връзка между бившия премиер, лидер на най-голямата партия в България и човека, който отговаряше за начина на поднасяне на новините в национален ефир.

И който и каквото и да говори, че Хекимян бил гражданска номинация, че бил независим журналист - просто лъже. Прощавайте, на независим журналист не се поверява кандидат-кметска позиция - нито за София, нито за Калофер, нито за Студен кладенец. Независимата журналистика не се одобрява от партийните централи, нито от партийните агитки, тя не се харесва от партийните ядра. Харесват я само, когато са в опозиция, защото под нейните прожектори по условие са управляващите.

Кандидатурата на Хекимян е голям медиен скандал. И поставя редица въпроси:

- Заради топлата си връзка с Хекимян ли Бойко Борисов даваше последните си интервюта в бТВ?

- Имало ли е ангажименти за въпроси (или за липса на въпроси) към Борисов?

- Имало ли е ангажименти за особено отразяване на ГЕРБ (които сега ще правят кампанията на бившия шеф на новините на бТВ)?

Всъщност, отсега е ясно какви ще са отговорите на тия питания. Отсега е ясно също, че много вероятно те да са лъжливи.

Но кандидатурата на Хекимян е и вид честност - признание за обвързаността, признание, че на оня познат от първия мандат “телефон с копчета”, за който говореше Борисов, има определени копчета и за медии, и за журналисти.

И не на последно място: подобен скандал е предупреждение към повечето партийни симпатизанти - не искайте от журналистите да бъдат конюнктурни, да си затварят очите за ония, които смятате, че е справедливо да не бъдат критикувани, не настоявайте “щом критикуват, те (журналистите) да кажат как да стане по-добре”, защото … за да казват как да стане по-добре трябва да влязат в ролята на Хекимян, а тя е … нелепа.

И накрая: голям срам, колеги. Голям срам."

"Пътят на срама", написа Дарина Сарелска, прикачвайки снимка към недвусмислената позиция. 

Ето още реакции:

"… а можеше да издигнат Натали Трифонова…", пиши в типично хумористичния си стил Венци Мицов. 

Позицията на българският дипломат Илиян Василев също роди доста реакции икоментари: 

"Определянето на Хекимян за кандидат кмет на София от ГЕРБ издава тоталния цайтнот, в който е изпаднал Борисов след поредицата от откази на стойностни хора. Накрая остава къса скамейка и ББ изтегли късата клечка.

Решението му е двойна щета - първо, за БТВ. Каквото и да говорят от тази медия - основната презумция за независимост на тези медия в най-важното - доверието на зрителя произтича от вярата, че от екрана говорят на зрителя несвързани с партии лица. Когато за последен път ми се обади Хекимян за да се извини за това, че Цветанка Ризова за пореден път оряза мое участие /Хекимян ме беше гарнирал с Харизанов за да се пази интереса на ГЕРБ/, като се кълнеше, че съм попаднал в черния списък на БТВ не по негово време, а преди по време на Венелин Петков - истината е, че и двамата изпълняваха инструкции на Борисов.

Ръководството на БТВ трябва да се извини на зрителите за това, че определящият информация и публицистика човек е топла връзка с водеща партия, упражнявала властта през последните 18 години. Приказките, че Х. нямал нищо общо и онзи ден се разбрали с Борисов са пълна глупост и обида за интелекта на всеки читател/зритаел. Хората, като мен, които познават Вожда на ГЕРБ знаят със стопроцентова сигурност, че той не импровизира с хора, които не контролира. А този контрол не се случва за три дни.

Втората щета, разбира се, е за ГЕРБ. Борисов разчита на поредното лице под наем, за да изпере имиджа на управлението си от 18 години в София, което е непоситижмо. И сега Хекимян ще говори - аз съм нов, не нося отговорност и ще се опитва да се представи като майка Тереза. Но партията, която го издига, носи и със съгласието си, той става част от цялата тази история на корупция, на провал в управлението и дискредитация на столичната власт. Всеки знае, че не Фандъкова прибираше парите, а Орлиновците и Борисовците. В този смисъл Хекимян е новата Фандъкова, поредният наемник, безгласно зъбно колело в машината за пари и власт на Борисов.

Последно - "човекът от Банкя" обича да наема, употребява млади хора, за фасада на своята несменяемост и авторитарна власт. Така бе с Тома Биков, Дани Митов, като им обещава че ще го наследят. След време мечтите се изпаряват, защото Борисов си остава незаменим, единствен на върха. Някой му е подшушнал, че трябва да направи от Хекимян Зеленски на България, но пусто не му идва на ум - че нито Хекимян е от това тесто, нито пък Борисов склуптора, който да извае новата водеща фигура на България. Най-малкото защото няма никакво намерение да престане да бъде Слънце и всички около него бъдат в неговата сянка. В ГЕРБ независими, самостойни политици не могат да изплуват, докато Борисов "коли и беси" самостоятелно.

Изобщо още по-убеден съм, че Васил Терзиев е правилния човек.

А по темата ДС - вие преценете - кой има по-голямо влияние и отговорност за Борисовото управление и всичко неслучило/случило се у нас - БТВ и контролът върху медиите, самият Борисов, който е най-успешния проект на ДС (поименно се знаят ДС хората, които го лансираха в българската политика) или Васил Терзиев?"

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм