
През последното десетилетие се обръща огромно внимание на чревния микробиом като основополагащ за здравето на целия организъм. Наличието на здрав чревен микробиом обуславя здрави черва, нормално храносмилане и усвояване на хранителните вещества. От друга страна, всяко нарушение в храносмилателната функция е свързано в известна степен с нарушения в чревния микробиом. Докато в миналото нарушения като хронична констипация, подуване на стомаха, киселини, газове и други се лекуваха предимно симптоматично, то в днешно време се знае много повече за връзката им с чревния микробиом и значимостта на пробиотиците като фактор за оптимално чревно здраве.
Какво представлява чревният микробиом?
Чревният микробиом включва микроорганизмите, населяващи интестиналния тракт – над 200 различни вида бактерии, вируси и гъбички. Той играе важна роля за човешкото здраве и влияе върху развитието на хронични заболявания, вариращи от метаболитни заболявания до стомашно-чревни разстройства и колоректален рак.
Хранителните навици и някои фактори на околната среда оказват дълбоко влияние върху чревната микробиота по всяко време. Разнообразни популации от чревни бактерии медиират благоприятните си ефекти чрез ферментация на диетични фибри за производство на късоверижни мастни киселини – ендогенни сигнали с важна роля в липидната хомеостаза и намаляване на възпалението. Съставът на микробиотата и относителните популации на бактериални видове са свързани с физиологичното здраве по няколко различни направления. Някои микроорганизми са потенциално вредни за здравето, докато други оказват положително влияние и са дори необходими за организма.
Чревният микробиом е определян като един от факторите за развитие на множество хронични заболявания – от възпалително заболяване на червата, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания до колоректален рак. Общността от преобладаващите бактерии, вируси и гъбички, обитаващи стомашно-чревния тракт, осигурява уникални метаболитни функции на гостоприемника и е фундаментално важна за здравето.
Невероятната сложност на чревния микробиом и значението му за цялостното ни здраве е тема на нарастващи изследвания в медицинската общност. От години се изследва връзката между здравето на червата и психични разстройства, автоимунни заболявания, ендокринни заболявания, стомашно-чревни разстройства, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Как червата влияят върху мозъка?
Съществува много тясна връзка между червата и мозъка, която учените дефинират посредством оста „мозък – черва“. Тя ни дава обяснение за феномени като усещането за „пеперудите в стомаха“, когато човек е влюбен, или за „нервния стомах“, когато сме подложени на стрес. Причината е, че емоциите и мислите се материализират във физическа реакция на тялото – не къде да е, а в стомаха.
По оста „мозък – черва“ тече двустранна комуникация – от мозъка и централната нервна система към храносмилателната и обратно – от храносмилателния тракт към мозъка. В храносмилателния тракт основните комуникатори са чревната (ентерална) нервна система и микробиомът, които се свързват с мозъка чрез блуждаещия нерв. В комуникацията участват също така ендокринната и имунната система, хуморални и метаболитни пътища и др.
Поради спецификите на тази връзка все по-често се възприема като възможно психични нарушения като депресия, тревожност и др. да бъдат причинени от нарушен чревен баланс.
Смята се, че по-голямото видово разнообразие в чревните бактерии може да бъде свързано с подобрено общо психическо и физическо здраве. За съжаление, в модерния свят сме заобиколени от фактори, които неусетно нарушават баланса в микробиома и унищожават полезните микроорганизми, от които зависи нашето здраве. Такива фактори са хроничният стрес, влошеното качество на съня, приемът на преработени храни и рафинирана захар, приемът на антибиотици и лекарства, злоупотребата с алкохол.
Дисбиозата, или нарушението в чревния баланс, се появява тогава, когато спадне видовото и численото разнообразие в грам-положителните бактерии – тези, които носят ползи за човешкия организъм – за сметка на онези микроорганизми, които, ако са в числено превъзходство, носят риск за здравето. Едни от първите осезаеми симптоми на дисбиоза са стомашно-чревни нарушения като диария или констипация, метеоризъм, подуване на стомаха и болки в стомаха.
Друг често срещан признак на нарушения в чревния микробиом са необяснимите промени в телесното тегло. Наддаването или загубата на тегло без промени в хранителните или двигателни навици може да са признак на дисбиоза. Нарушенията в чревното здраве влошават способността на тялото да абсорбира правилно хранителните вещества, да регулира кръвната захар и да съхранява мазнини.
Загубата на тегло може да бъде причинена от малабсорбция поради свръхрастеж на бактерии в тънките черва. От друга страна, наддаването на тегло може да бъде резултат от инсулинова резистентност или повишено възпаление.
Влошаването на кожното здраве е още един симптом на нарушен чревен микробиом. Кожни заболявания като псориазис може да са свързани с видовете бактерии, населяващи червата. По-ниските концентрации на полезни бактерии оказват влияние върху имунната система и здравето на кожата.
Като споменахме имунното здраве – чревната дисбиоза оказва негативно влияние върху съпротивителните сили на организма. Чревните бактерии произвеждат жизненоважни съединения и сигнали, гарантиращи оптималното функциониране на имунната система и защитата от патогенни микроорганизми, навлизащи от околната среда. Ако страдате от чести настинки и вирусни инфекции, може да се касае за нарушения в чревния микробиом.
Влошеното чревно здраве може да увеличи системното възпаление и да наруши правилното функциониране на имунната система. Обект на проучване е връзката между чревния микробиом и развитието на автоимунни заболявания, при които тялото атакува себе си, бъркайки собствените си клетки и органи с патогенни нашественици.

Как да подобрим чревното си здраве?
Нашите познания за това как да поддържаме или възстановяваме здравето на червата са ограничени от гледна точка на медицината, базирана на доказателства. Все пак общите наблюдения показват, че има широк набор от възможни начини за поддържане на здравето на червата и благосъстоянието на стомашно-чревния тракт.
Настоящите медицински изследвания са много по-фокусирани върху лечението на конкретно стомашно-чревно заболяване, отколкото върху неговата профилактика. Например, медицинските специалисти познават няколко ефективни лекарства за лечение на остра форма на възпалително заболяване на червата и няколко – за поддържане на ремисия, но почти нищо за предотвратяване на заболяването. Превантивната медицина все повече се възприема като важна както от медицинска, така и от икономическа гледна точка, особено в областта на гастроентерологията.
Много подходи за поддържане на здравето на червата и предотвратяване на стомашно-чревни заболявания като инфекция, свързана с антибиотична диария, хранителна алергия и други, са свързани с хигиенната хипотеза. Според нея всяко нарушение на баланса между микробиома и имунната система на лигавицата води до увреждане на бариерата и впоследствие до повишен риск за здравето на червата и развитие на заболяване.
Ето защо трябва да се избягват всички състояния, които могат да нарушат чревния микробиом и имунната система на лигавицата – не само небалансираната диета и липсата на движение, но също и екстремните упражнения и всеки вид хроничен стрес.
Балансираната диета е сред ключовите фактори за възстановяване и поддържане на здрав чревен микробиом
Храни, които изграждат здрава храносмилателна система, са ферментиралите продукти като туршии, кисело зеле, кисело мляко, кефир, комбуча и други. Те съдържат млечнокисели бактерии, които се считат за част от полезната микрофлора, естествено населяваща чревния тракт.
Диета, богата на плодове и зеленчуци, варива, цели зърна, семена и ядки, осигурява фибрите, които подхранват добрите бактерии в червата. Сред най-добрите пребиотични храни са бананите, лукът, чесънът, артишокът, аспержите и фасулът.
Важно е да се знае, че ако не успявате ежедневно да приемате ферментирали храни чрез диетата си, е добре да помислите за прием на пробиотична хранителна добавка. Така ще осигурите необходимото видово разнообразие и численост на полезните бактериални щамове, особено при доказано нарушен чревен микробиом.
За лечение на дисбиоза е задължително изключването от менюто на преработени храни и рафинирана захар – основна храна за патогенните бактерии. Това е една от причините небалансираната диета, бедна на фЧревният микробиом: скритият диригент на здраветоибри и богата на преработени храни, да води до чревна дисбиоза.
Запомнете: това, с което се храните вие, храни и бактериите в червата ви. От вас зависи чия популация ще подкрепите – на полезните или на патогенните микроорганизми.
Синбиотиците – комбинация от пробиотици и пребиотици – са един от начините да поддържаме здравето на червата. Идеята е да се консумират храни, богати на полезни пробиотични щамове, в комбинация с храни, богати на фибри, които служат за храна на самите бактерии и ги поддържат по пътя им до чревния тракт. Пример за такава комбинация е банан с кисело мляко или ферментирали зеленчуци с лук и чесън. Друг вариант е прием на синбиотик под формата на хранителна добавка.
Важно е да се отбележи, че не всички пробиотични хранителни добавки на пазара са еднакви – напротив. Те съдържат различни бактериални щамове, и затова е важно при избор на пробиотик, съобразен с вашите нужди, да се консултирате със специалист. Особено внимание трябва да се обърне на поколението на пробиотичната добавка – търсете поне пето поколение с микроинкапсулация на бактериите, която гарантира тяхната висока преживяемост не само при стайна температура, но и при преминаване през агресивните стомашни сокове и храносмилателни ензими, чак до дебелото черво, където следва да се колонизират. В случай на пропускливост на червата, синдром на раздразненото черво, алергични състояния или автоимунитет, е особено важно пробиотичната добавка да не съдържа бактерии, продуциращи хистамин.
Промяната в житейските навици – като подобряване на качеството на съня и управление на стреса – също е важна част от оздравителния процес.
Подобряването на чревното здраве се отразява благоприятно върху цялостното състояние на организма – подобряват се храносмилането и усвояването на хранителни вещества, повишават се съпротивителните сили, подобрява се състоянието на кожата, паметта, концентрацията, дори и настроението.