Избрани пасажи от Библията бяха публично прочетени от миряни около фонтаните пред НДК в София. Всичките мъдри мисли бяха пасажи от различни Евангелия, но общото между цитатите беше, че те бяха насочени срещу войните по света – в Украйна, в Газа и на други места. По-скоро дори тези свети думи бяха за мир и добротворчество – думи, които са повече от необходими на цялото ни общество през тези неспокойни дни.

Четоха публично Библията срещу войните по света

Идеята е на архитект Пламен Пламенов Мирянов, който отдавна се е посветил на Божието слово и неговото изследване и цитиране. Пламен, който е основател на фондацията „Нашият дом е България“ бяха поканили пред Националния дворец на Културата имена като известния телевизионен и радио водещ Ники Кънчев, актрисата и преподавател в НАТФИЗ Надежда Панайотова, отец Борис от храм „Преображение“. Всички те заедно изпълниха този своеобразен поетичен спектакъл.

Четоха публично Библията срещу войните по света

На библейските слова много точно музикално съпровождаше „Кварто квартет“ с първа цигулка Иван Пенчев, които изсвириха някои класически произведения. 

Четоха публично Библията срещу войните по света

На присъстващите стотици хора беше прочетено: Слушали сте, че бе казано: „око за око, и зъб за зъб. Аз пък ви казвам: да се не противите на злото. Но, ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата. И на тоя, който поиска да се съди с тебе и да ти вземе ризата, дай му и горната дреха. И който те принуди да вървиш с него една миля, върви с него две. Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем. 

И още: слушали сте, че бе казано: „Обичай ближния си, и мрази врага си“. Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят, за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни. Защото, ако обикнете ония, които вас обичат, каква вам награда? Не правят ли същото и митарите?

И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не постъпват ли тъй и езичниците?

Господ е наречен Княз на Мира от пророк Исаия и затова особено актуално прозвуча цитатът: 

“Защото Младенец ни се роди – Син ни се даде; властта е на раменете Му, и ще Му дадат име: Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира.”

Книга на пророк Исаия‬ 9‬:6‬ СИ‬

„Нашият дом е България“ замисля още подобни публични четения. Следващото събитие ще е на 11 ноември през деня във Военния клуб в София по време на международната конференция „Либерал екстремизъм“. 

Четоха публично Библията срещу войните по света

Още едно четене ще има и на 24 ноември – отново в София.

През отминаващата година фондацията вече осъществи няколко грандиозни музикални спектакъла под открито небе и в страхотен природен декор. Първият беше „Покров Богородичен“ около 15 август на плискащите се морски вълни на порта край Царево. В него се включиха Маргарита Хранова, сестрите Вели и Ива Костадинови, Деси Добрева,  Янко Лозанов, Невена Цонева, иподякон Пламен Бейков, женски хор с диригент Ваня Монева и още много други артисти. 

Другото голямо артистично събитие на фондацията беше концертът „Животворение“, който се състоя край Мелник. В него също прозвучаха текстове от Библията миксирани с класически симфонични произведения, фолклорни напеви и популярни песни.