Цените на петрола на световните пазари спадат за втора поредна търговска сесия под натиска на опасенията за намаляване на търсенето, предаде Ройтерс. Те се засилиха най-вече след оповестяването снощи на данни от САЩ за намаляване на продажбите на бензин насред летния туристически сезон.

Петролът на ОПЕК се покачи до 110 долара за барел

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през септември намаляха с 37 цента или 0,3 на сто до 106,55 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през септември загуби 33 цента или 0,3 на сто до 99,55 долара за барел.

САЩ лобират за таван на цената на руския петрол

Петролният пазар е особено нестабилен през последните месеци заради войната в Украйна, а търговците се колебаят между опасенията за настъпването на рецесия, която би намалила търсенето на петрол, и липсата на свободен капацитет за повишаване на добива.

Вучич: При необходимост Сърбия ще поеме петролната си компания от „Газпром“

Американските запаси от петрол през миналата седмица са се увеличили с 3,5 милиона барела, сочат правителствени данни, което е много над прогнозите на анализаторите, които очакваха ръст с около 71 000 барела.

За спада на цената допринася и фактът, че Националната петролна корпорация на Либия поднови добива от няколко свои петролни полета, след като миналата седмица вдигна обявения преди време форс мажор.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм