Американската министърка на финансите Джанет Йелън призова колегите си от Саудитска Арабия, Южна Африка, Австралия и Сингапур да подкрепят идеята за "таван" на цените на руския петрол, предаде БГНЕС.

Временна комисия ще разследва доставката на суров петрол до „Лукойл Нефтохим" - Бургас

Според медийни публикации в кулоарите на срещата на ръководителите на финансовите министерства и централните банки на страните от Г-20 в Индонезия тя е повторила позицията на Вашингтон, че руската инвазия в Украйна е довела до глобални проблеми с цените на храните, енергийните ресурси и други стоки.

В тази връзка Йелън призова колегите си да подкрепят идеята за ограничаване на цените на руския петрол с цел намаляване на доходите за Русия. Освен това тя подчертала значението на предприемането на действия на ниво Г-20 за справяне с хранителната криза.

3 причини, поради които цените на петрола няма да паднат скоро

По-рано Йелън в Индонезия каза, че е необходим механизъм за ограничаване на цената на руския петрол, тъй като при липсата му Москва може да бъде лишена от възможността да продължи износа на петрол в същите обеми.

Според нея, максималните цени могат да бъдат определени на такова ниво, че да бъде изгодно за Русия да продължи да произвежда и продава петрол. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм