Президентът на Израел призова премиера Бенямин Нетаняху "незабавно да спре законодателния процес", след като премиерът предизвика широки протести, като уволни своя министър на отбраната заради възражение срещу съдебните реформи, предаде Sky News.

„Братчето ти няма да се върне, мамо“: Деца са разстрелвани в Йемен, докато играят навън

Президентът Исак Херцог, държавният глава, който трябва да остане над политиката, каза, че „очите на целия свят са насочени към вас“ след като Нетаняху уволни Йоав Галант в неделя.

Галант разби редиците си, тъй като все по-голям брой резервисти от израелските отбранителни сили започнаха стачка в знак на протест срещу предложенията на правителството.

Те предвиждат министрите да държат по-голям контрол върху назначенията на съдии, включително във Върховния съд, като същевременно намаляват способността на този орган да налага вето на законодателство или да се произнася срещу правителството.

Израелското правителство обвинява САЩ за протестите

Десетки хиляди протестиращи излязоха в неделя вечерта, блокирайки главната магистрала на Тел Авив и разбивайки барикадите близо до дома на Нетаняху в Йерусалим. Демонстрации имаше и в Беершеба и Хайфа.

Херцог заяви: „Обръщам се към министър-председателя, членовете на правителството и компаниите и членовете на коалицията: чувствата са тежки и болезнени. Дълбока загриженост обгръща цялата нация. Сигурността, икономиката, обществото – всички са застрашени. Очите на целия народ на Израел са върху вас. Очите на целия еврейски народ са върху вас. Очите на целия свят са върху вас."

В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността ви призовавам незабавно да спрете законодателния процес. Апелирам към ръководителите на всички фракции в Кнесета, както коалиция, така и опозиция, да поставят гражданите на страната над всичко друго и да действат отговорно и смело без повече забавяне", добави той.

"Опомнете се! Това не е политически момент, това е момент за лидерство и отговорност."

В изявление в неделя вечерта говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън каза:

Продължаваме силно да призоваваме израелските лидери да намерят компромис възможно най-скоро. Вярваме, че това е най-добрият път напред за Израел и всичките му граждани. Както президентът Джо Байдън наскоро обсъди с министър-председателя Нетаняху, демократичните ценности винаги са били и трябва да останат отличителен белег на отношенията между САЩ и Израел. Демократичните общества са подсилени от проверки и баланси и фундаменталните промени в една демократична система трябва да се преследват с възможно най-широка основа на обществена подкрепа.

Десетки хиляди протестираха в Израел срещу съдебната реформа

Хората излязоха на улиците през последните 13 седмици, за да протестират срещу съдебния план в най-големите демонстрации в 75-годишната история на страната.

Един от демонстрантите в неделя заяви пред Sky news, че предложената основна реформа на съдебната система "уврежда страната и единството й".

Наистина се страхувам за бъдещето на тази страна“, каза той.

Еми Барух пред Дарик: Спасението на българските евреи е едно от най-експлоатираните клишета

Очаква се протестите да продължат тази седмица, докато дясното и твърдо консервативно правителство се опитва да прокара предложенията си през Кнесета, неговия законодателен орган, като университетите обявяват обща стачка за понеделник.

Шефът на израелската полиция заяви, че служителите няма да допуснат обществени безредици и увреждане на символите на правителството.

Нетаняху „заплаха за сигурността“

Часове след съобщението, че Галант е уволнен, генералният консул на Израел в Ню Йорк Асаф Замир подаде оставка.

Той каза, че е време той "да се включи в битката за бъдещето на Израел".

Научили ли сме достатъчно за преследването на евреите и холокоста

Опозиционният лидер Яир Лапид написа в Туитър, че Нетаняху се е превърнал в „заплаха за сигурността на Израел“.

Галант призова за пауза в законодателството до след празниците за Деня на независимостта следващия месец, цитирайки заплаха за националната сигурност на Израел.

В събота той коментира:

Заявявам силно и публично, в името на сигурността на Израел, в името на нашите синове и дъщери, законодателният процес трябва да бъде спрян. Победата на една страна, независимо дали е в залите на Кнесета (бел.ред. израелския парламент), или по улиците на нашите градове, ще доведе до загуба за Израел."

Жаклин Вагенщайн и София Коен: Не сме си взели поуките от 20 век

Кабинетът на Нетаняху не предостави повече подробности, но неговият министър на обществената дипломация каза, че Галант е бил уведомен за уволнението, след като е бил извикан в кабинета на премиера.

Беше му казано, че Нетаняху „вече няма никакво доверие в него и затова е уволнен“.

В изявление след уволнението си Галант отсече: „Сигурността на Израел винаги е била и винаги ще остане мисията на моя живот“.

Негов заместник не е обявен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм