Израелското правителство обвинява САЩ, че финансират протести срещу съдебната реформа, съобщи вестник Times of Israel. "Този протест е финансиран и организиран с милиони долари... Има организиран център, който насочва всички демонстранти. Кой финансира транспорта, знамената, сцените? За нас е ясно", цитира думите на висш държавен служител, съобщават от БГНЕС.

Десетки хиляди протестираха в Израел срещу съдебната реформа

Друг член на обкръжението на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди, че служителят е говорил за САЩ.

Израелците се противопоставят на съдебната реформа на правителството на Нетаняху за десета поредна седмица. Предложеният законопроект ще ограничи влиянието на Върховния съд върху процеса на приемане на основни закони, ще позволи на парламентаристите да оспорват решения на Върховния съд и ще даде на правителството контрол върху процедурата за назначаване на съдии.

Еми Барух пред Дарик: Спасението на българските евреи е едно от най-експлоатираните клишета

По-рано президентът Ицхак Херцог в телевизионно обръщение към населението каза, че страната е в точката, от която няма връщане, и правителството на Нетаняху трябва да се откаже от съдебната реформа. През февруари президентът излезе със спешно телевизионно обръщение към съгражданите, по време на което предложи план от пет точки за промяна на проекта за съдебна реформа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм