Тази събота, 8 октомври, Бургас ще посрещне един от най-изтъкнатите български художници и илюстратори  Ясен Гюзелев, чиито твърди обират овациите на критиците от цял свят Неговата изложба на графики ще отвори врати от 17.00 часа, ет.1 в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Събитието е част от Фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест, организиран от Гранд хотел и СПА Приморец. Експозицията ще гостува до 17 октомври.

„Книжната илюстрация представлява почти изцяло моите творчески търсения досега. В нея се стремя да вложа всичко, което нося като художник, опитвайки се да интерпретирам всеки различен текст посвоему, стремейки се да пресъздам атмосферата на епохата, емоциите, наслояванията на смисли и значения, което ме води до различни концепции за композиция, гледни точки, колорит, игра между тъмно и светло, силуети и прочие“,  споделя авторът.

В списъка на книгите, които е илюстрирал, са „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Приключенията на Пинокио” от Карло Колоди, “Оливър Туист” и “Големите надежди” от Чарлз Дикенс, “Баскервилското куче” от Артър Конан Дойл, „Дон Кихот” на Сервантес, приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Екскалибур” и „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело.

 Друг основен момент в творчеството на Ясен Гюзелев са картите таро, като през годините създава различни тематични поредици, които изумяват със своята детайлност.

Творбите му достигат до широката публика и чрез редица изложби – в Испания, Словакия, Шотландия, Италия, Германия, Чехия, Сърбия, САЩ, родната България и други държави.

Носител е на редица престижни награди, сред които "Хр. Г. Данов" за най-добре илюстрирана книга за 2010 г. (Алиса в страната на чудесата);Сребърен медал от асоциацията на Илюстраторите 2004, Ню Йорк, САЩ;2003 Luchs, награда от радио Бремен и DieZeit - за "Дон Кихот" и други.

Фестивалът на изкуствата се организира за пети път от Гранд хотел и СПА Приморец с подкрепата на Община Бургас. Медиен партньор е Дарик радио.