През 2023-а се навършват 100 години от рождението и 50 години от смъртта на незабравимия Апостол Карамитев. По този повод Община Бургас организира поредица от събития. Част от тях са днешната вече приключила церемония при паметника на актьора в Морската градина и прожекцията на филма „Бялата стая“ от 20 часа довечера в залата на Драматичен театър „Адриана Будевска“.

Неотдавна Апостол Карамитев бе удостоен и с най-високото звание на Община Бургас по предложение на кмета Димитър Николов – „Кавалер на сребърния кръст на Свети Николай“ (посмъртно). Идеята бе подкрепена с писма от ДТ „Адриана Будевска“, Държавна опера – Бургас, Регионалния исторически музей и над 3000 души, включили се в специална подписка.

Днес цвете при паметника на Карамитев оставиха мнозина бургазлии. Сред тях имаше голяма група младежи, изкушени от актьорското изкуство, както и популярни личности от града, свързани с театъра и киното: Юрий Ангелов, Христо Димитров – Хиндо, Валери Еличов, Румен Велев, Христо Симеонов…

Изложбата, посветена на Апостол Карамитев, която Общината подреди до Културен дом НХК, явно се харесва и извън рамките на града. Тя ще бъде показана още във фоайето на театъра в Димитровград, който носи името на актьора, както и в сградата на НАТФИЗ в столицата.

*

Апостол Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 г. Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално училище (днес НАТФИЗ) през 1951 г. при проф. Боян Дановски. Специализирал е режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград (Санкт Петербург).

Емблематични остават създадените от него театрални образи на сцената на Народния театър. Паметни роли великият актьор прави и в киното – Радосвет и Радослав във филма „Любимец 13“, Петър Александров в „Бялата стая“, вуйчо Георги в „Рицар без броня“, Апостол в „Специалист по всичко“ и др. От 1969 г. Карамитев е доцент и преподавател по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където предава опита и любовта си към театъра на плеяда артисти, доказали се като достойни негови ученици.

Смъртта го настига през 1973 г. по време на снимките на филма „Сватбите на Йоан Асен“.

Бургас никога няма да го забрави!