Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2024) ще се проведе в Бургас съобщиха от пресслужбата на Общината. Престижното състезание ще се състои на 18 и 19 май, като се очаква да събере повече от 150 участници.

На среща с кмета Димитър Николов, зам.-ректорът по информационни системи на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Първан Първанов, проф. Мая Стоянова - декан на Факултета по математика и информатика (ФМИ) и проф. Теодор Седларски – директор на бургаския филиал на СУ обсъдиха организацията на олимпиадата .

Изнасянето на все повече събития от академичния календар на Софийския университет в Бургас, превръща града ни във втори център на дейността на най-старото висше училище, посочват от местната власт.

По време на работна среща между кмета Николов и екипа на ФМИ през април миналата година беше дискутирана идеята Бургас да стане домакин на НСОМ 2024. Тогава бяха очертани перспективите за засилване присъствието на на Факултета по математика в областния център, както и създаването на магистърски програми за специализирано обучение по математика и информатика.

Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е ежегодно състезание между студенти от бакалавърски или магистърски програми. Идеята на надпреварата е засилване на интереса на младежите към математиката и обмен на опит сред преподавателските екипи.

Международната олимпиада по изкуствен интелект също ще бъде проведена в Бургас, отново с водещо участие на ФМИ при Софийския университет.

Екипът на Факултета по математика и информатика организира и традиционните си регулярни лекции с учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.