БСП подмени изцяло ръководството на столичните социалисти. Начело на градската организация застава Диана Тонова, обяви лидерът Корнелия Нинова на пресконференция на партията.

Тонова е избрана с 82 гласа от делегатите на градската конференция на партията срещу 63 за другия кандидат Габриел Вълков. Според Нинова изборът е бил абсолютно демократичен - членовете на градската организация са посочили кой да ги управлява. 

"Дълго одумваните процеси в градската организация на БСП приключиха с днешната конференция (неделя). Партията се произнесе след провеждането на конференции във всичките райони на София. Днес партийните членове на конференцията, които са 147, избраха новото ръководство на Софийската организация на БСП. За председател на Градския съвет избраха Диана Тонова, а за председател на контролната комисия – Таня Найденова", обясни Нинова.

Според Диана Тонова "политическият хаос", в който в момента живеем, трябва да бъде преодолян. По думите ѝ това може да стане със силна социалистическа партия, която да зададе нова посока и се върне там, където ѝ е мястото.

"Мисля, че градската организация на БСП може да бъде авангард в този момент", каза още Тонова и допълни, че ще разчита на всички членове на организацията. 

Попитана с какво ще се разграничава от досегашния лидер на БСП - София Иван Таков, тя отговори, че те не трябва да се разграничават, а трябва да се обединяват.

"Всичко, което до момента се извършваше по начин, който не консолидираше организацията, няма да бъде толерирано", посочи Тонова.

Тя допълни, че се надява партията да си е взела поука от грешките, които е допуснала. 

Диана Тонова е родена на 30 юни 1972 г. във Видин, сочи справка на сайта на Столична община. Има висше юридическо образование. Тя е общински съветник с мандат 2019 – 2023 г. от квотата на „БСП за България“. Зам.-председател е на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация и член на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика и на Комисията по здравеопазване и социална политика.