Парламентарната група на БСП е напуснала закритата част на заседанието, по време на което се обсъжда допълнителната военна помощ за Украйна, в знак на протест и несъгласие. Това заяви Атанас Зафиров, заедно с цялата парламентарна група, на брифинг в Народното събрание. 

Обсъждането на проекта на решение за допълнителна военна помощ за Украйна, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, започна на открити врата, но поради искане на "Възраждане" да се съобщят точния брой ракети и огнестрелно оръжие, които ще се изпратят, се наложи заседанието да продължи на закрито. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не са доволни от предоставената информация, защото военното ръководство "не знае какво и колко ще се дава".

"Не можем да бъдем съпричастни с данните и фактите, които бяха представени. Не сме удовлетворени от информацията, която получихме, но не можем да виним военното ръководство. Те казаха, че не знаят какво и колко ще се дава. От тях се изисква само да дадат справка с какво разполага България, оттам нататък решението е на правителството и политическото ръководство", каза Нинова и добави, че имат предложение към проекторешението да се добави анекс, който да съдържа класифицирана информация за бройките, които ще се изпратят. 

"Даде ни се информация колко от тези бройки са неизправни, но не мога да ви я споделя", съобщи още тя.

Атанас Зафиров посочи, че не е станало ясно какво означава, че ракетите са дефектни.

"В какво се състои дефектността- дали в механични повреди, дали изтекъл ресурс, дали неправилно съхранение. Ако наистина има такива дефектни ракети, управляващите дължат отговор защо са допуснали това", каза Зафиров.

Според БСП ще се изпрати много по-голямо количество ракети от 3-5% от цялото ни налично количество, както е заявил началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов по БНТ.  

"Беше ни отговорено, че до момента не сме получили нищо от всички дарения досега. Всички внушения, че ние даваме нещо, за което получаваме европейки компенсации са лъжа", заключи Нинова. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм