Вътрешните сътресения в БСП продължават. Социалистите решиха да сменят ръководството на структурите си в София и Бургас. Решението беше взето на заседание на Националния съвет на БСП днес. Това ще се случи след провеждане на пълен отчетно-изборен цикъл в София и Бургас.

Смяната на ръководството ще се случи до 2 месеца и малко преди предстоящия вот за Европейски парламент.

 "Наложи се да вземем това решение, поради неизпълнение от градското ръководство на решение на Националния съвет, което по нашия устав е задължително за всички организации в страната", обясни лидерът на БСП Крнелия Нинова. Тя визира подкрепата на общинските съветници на БСП в София, които на заседание на Столичния общински съвет на 8 февруари дадоха подкрепата си за избор на временен председател на градския парламент за кандидатурата на ПП-ДБ-СС. По-късно същия ден ГЕРБ се оказаха с най-много ръководни постове в постоянните комисии на СОС, отново благодарение на гласовете и на БСП. Тогава Националното ръководство на БСП свали доверието си от червените общински съветници с мотива, че не са спазили решение на пленума - да не се влиза в коалиционни споразумения с ГЕРБ и ПП-ДБ. На Националния съвет днес все пак те не бяха изключени от партията. 

„Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, в която така или иначе ние никога не сме присъствали, от партията – не“, каза по-рано председателят на БСП - София Иван Таков по време на заседанието.

Преди това той коментира и, че е чул слухове за саботаж на европейския вот.

Таков заяви още и, че заседанието не разполага с кворум и отхвърли възможността за легитимни решения, тъй като това би подкопало местните избори и партията като цяло. Корнелия Нинова отрече липсата на кворум.

Каква е причината за смяната на ръководството в Бургас не стана ясно.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм