„Готови сме на протести, ако се стигне до там да се позволи в Бургас да се горят твърди битови отпадъци“. Това заяви председателят на Младежкото обединение в БСП – Бургас Васил Иванов по повод трите инвестиционни намерения за изграждане на  инсталация за горене и коментарът на директора на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова, че няма да се горят боклуци в града.

„Младежката организация на БСП – Бургас смята, че това е опит да се неглижира проблемът, като се твърди, че в Бургас няма да се горят отпадъци. Истината е, че процедурата е спряна от РИОСВ Бургас, защото не е в техните компетенции да издават или променят комплексни разрешителни и затова в документа пише „Спирам процедурата до произнасяне на Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околна среда – София. Така че процедурата не е прекратена и изказването на инж. Атанасова, че категорично няма да се горят боклуци, не е вярно“, подчерта Иванов.

Той посочи, че проблемът е актуален и именно затова Николай Тишев, в качеството си на народен представител, зададе въпроси на министъра на околната среда и водите Нено Димов във връзка с казуса, но заради проваления кворум на последния парламентарен контрол, той не получи отговор. „БСП – Бургас продължава с подписката и онлайн петицията, докато не получи официален отговор от министъра какви ще са неговите последващи действия“, добави Васил Иванов.

 

До момента събраните подписи са около 1000, информира Мирослава Милушева, член на МО в БСП – Бургас. „Подписите продължават да се събират и в двете шатри, които открихме – на ул. „Богориди“ в центъра на Бургас и в комплекс „Меден рудник“. Членове на младежката ни организация събират подписи и в кварталите „Долно Езерово“ и „Лозово“. Подписката ще продължи и след изборите. Очакваме отговора на министър Димов. Надяваме се последващите действия да не са негативни, тъй като въпросът засяга всички бургазлии“, посочи тя.