Бразилският съдия използвал приложение за изкуствен интелект, за да напише съдебно решение по дело, което обаче се оказало пълно с юридически грешки, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Националният съдебен съвет - държавен орган, следящ за работата на съдебната система, поискал от Джеферсон Родригес, федерален съдия от щата Акри, да обясни как е станало така, че присъдата му е била пълна със съдебни грешки. Магистратът обяснил, че е поверил изготвянето на съдебното решение на свой доверен сътрудник, който пък на свой ред го направил, използвайки приложението с изкуствен интелект Чат Джи Пи Ти. Съдията казал още, че действал така, защото бил претоварен с работа.

Националният съдебен съвет му е дал 15 дни да представи по-пълни обяснения по случая, смятан за първи подобен в страната.

Изкуственият интелект е вече тук и тепърва ще превзема всеки аспект на живота ни. Това звучи както притеснително, така и интересно, тъй като AI има огромен потенциал да промени и подобри много от дейностите, които смятаме за даденост.

Рисковете от технологията обаче не са за подценяване. Затова още отсега много правителства и институции вече работят по създаване на ясни регулации за разработката и използването на AI и релевантни технологии. Как обаче да регулираш нещо, което все още не съществува в пълната си форма и няма ясна представа как ще се развие?

В момента неофициалното съгласие е, че е по-добре все пак да се започне от някъде и да се положат основите, а с течение на времето всичко да се адаптира според развитието на технологията. За целта обаче ще се изисква сериозна гъвкавост и бързина от страна на институциите, което традиционно е слабото им място. Някои от тях се опитват да използват казуса именно, за да се научат да са по-навременни с действията си. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм