Взривът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев е концентриран и насочен. Това коментира пред журналисти заместник-главният прокурор Борислав Сарафов преди срещата на службите за сигурност в Министерски съвет. Той уточни, че това е единодушното заключение на експерти, участвали в огледа на местопроизшествието.

Има заподозрени за взрива край кортежа на главния прокурор Иван Гешев, съобщи от своя страна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

“Отговорност за атентата да поеме Сатиричният театър“, и още от Фейсбук след новината за Гешев

Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно, обясни Сарафов. По думите му става въпрос за изключително голям брой осколки и изключително мощен взрив от тротилов еквивалент.

Той нарече човекът, който е направил взривното вещество „зъл гений”, като определи действията като максимален професионализъм. По думите му бомбата, която е била заложена пред кортежа на Гешев, е самоделна. 

Сарафов: Главният прокурор е бил мишена за убиване

Сарафов коментира, че е с частици от секундата е избързано с активирането на взривното устройство, което е спасило живота на пътуващите.

Работи се по всички версии, включително това взривното устройство да е направено от чужденци, а не от българи. Попитан дали е намерено второ взривно устройство по маршрута на главния прокурор Сарафов отговори, че за момента не е установено такова.

Радев: Очаквам извършителите на атентата срещу Гешев да бъдат изправени пред съда

Припомняме, че в понеделник за опит за атентат срещу кортежа на главния прокурор съобщиха от МВР. Става дума за поставено на пътя взривно устройство, като инцидентът е станал около 11:45 ч. между Самоков и село Ковачевци. Няма пострадали - нито Иван Гешев, нито екипът му. 

След инцидента заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че Иван Гешев е бил "мишена за убиване".

Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира, че е очевидно, че нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства, с които разполага НСО, трябва да бъдат завишени. По думите му в случая това, което се е оказало решаващо, е бронировката на автомобила, използван от главния прокурор.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм