Всяко посегателство срещу живота на гражданите е недопустимо, заяви във Варна президентът Румен Радев по повод опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. 

„Още повече, че става въпрос за посегателство срещу българска институция, очаквам компетентните органи възможно най-бързо да установят всички обстоятелства по случая и да изправят извършителите пред българския съд. Подобни деяния трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона", коментира Радев. 

Президентът заяви, че скоро ще връчи първия мандат за съставяне на правителство, но не уточни дата. В отговор на въпрос относно представения проектокабинет на ПП-ДБ, той каза, че ще коментира, когато получа папката с имената.

„49-то Народно събрание следва да приеме важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост и по държавния бюджет, независимо от изхода на процедурата за излъчване на правителство. Очаквам парламентът да подходи отговорно и да изпълнява своите задължения. Отговорност на политическите сили е как се договарят в парламента - при какви условия са готови да влязат в коалиционен формат на управление".

Във Варна Румен Радев присъства на церемонията по посрещането на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ от Антарктида.