Богатите държави не спазиха основното си обещание към развиващите се страни в областта на климата, потвърди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Горещините продължават и в началото на август

През 2009 г. страните с високи доходи се ангажираха да предоставят 100 млрд. долара годишно до 2020 г., за да помогнат на по-бедните държави да намалят емисиите и да се подготвят за последиците от глобалното затопляне.

В публикувания днес доклад на ОИСР се констатира, че до крайния срок те не са успели да изпълнят задължението си с почти 17 млрд. долара, което потвърждава миналогодишните оценки. Очаква се страните донори да постигнат целта от 100 млрд. долара едва през 2023 г.

Изследователи предупредиха: Почти половината от територията на ЕС е застрашена от суш

Неизпълнението на ангажимента за 100 млрд. долара засили напрежението между развитите държави с високи емисии и развиващите се страни. Постигането на целта през следващата година "е от решаващо значение за изграждането на доверие, тъй като продължаваме да задълбочаваме нашия многостранен отговор на изменението на климата", заяви генералният секретар на ОИСР Матиас Корман.

Гигантски „космически мехурчета“ могат да обърнат ефекта от изменението на климата

По данни на ОИСР през 2020 г. са били мобилизирани 83,3 млрд. долара, в сравнение с 80,4 млрд. долара през 2019 г. и 79,9 млрд. долара през 2018 г. По-голямата част от тези средства са под формата на заеми.

Сумата, заделена за мерки за намаляване на емисиите, е намаляла от 51,4 млрд. долара през 2019 г. на 48,6 млрд. долара през 2020 г.

Георги Стефанов пред Дарик: Таксономията за устойчивите финанси е отговор на ЕС за това как парите увреждат околната среда

В същото време финансирането на мерки за подпомагане на развиващите се страни да се адаптират към по-топлия климат нарасна значително - от 20,3 млрд. долара през 2019 г. на 28,6 млрд. долара през 2020 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм