35,9 градуса е една нормална лятна температура в София за месец юли. До днес това беше най-високата температура, измерена през този месец.

През годините са измервани къде - къде по-високи температури, но в последните дни с тези приказки за климатични промени, рекордни жеги и капризи на времето, само си докарваме усещането, че нещо извънредно предстои.

Критична e ситуацията с пожарите в Гърция (видео)

Нищо извънредно не предстои, ще бъде топло, следобед - горещо, ще имаме температури до 40 градуса, дори до 41, но това е далеч от рекордните температури, измервани в други години.

Слънчево време и леко пониживане на температурите

Максимални прогнозни температури за събота - 30-ти юли. Pivotal

Нека се върнем към фактите и измерванията. Този юли в София в никакъв случай не може да се нарече горещ - напротив, до момента той се развива съвсем нормално, без температурни рекорди. Дори обратното. 

Нека ви припомним, че дори бяха измерени рекордно ниски минимални сутрешни температури през месеца - 7 и 8 градуса. Което не се беше случвало от години.

Жегите взеха над 1700 жертви в Испания и Португалия

Така че приказките за извънредна ситуация с времето и климата са силно преуваличени и подвеждащи.

Какво ни чака до края на юли и в началото на август? Чака ни типично българско горещо лято.

Без никакви рекорди и извънрдни ситуации. Но подчертаваме - засушаването продължава и опасността от пожари остава много, много висока. Бъдете отговорни, защото сухото и горещо време способства пожарите да се развиват бързо и да обхващат големи площи.

Във Великобритания бе измерена рекордната температура от 39,1 градуса

По отношение на валежите имаме известна неяснота, но със сигурност ще имаме краткотрайни валежи главно в сряда вечерта и през нощта срещу четвъртък, както и в четвъртък следобед и вечерта срещу петък. Също така в събота следобед и в неделя е възможно да има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.

Но всички тези процеси ще се развиват над планинските райони на Западна България и северозападните райони. Колко точно ще вали и дали ще има сериозни гръмотевични бури предстои да видим.

В централните и източни райони на страната не се очакват валежи, тъй като по-активните процеси ще са над Западните Балкани - Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина.

Началото на август също ще ни посрещне с горещо време, като около 6 - 8 август ще бъде и много горещо, вероятно с температури до 41 градуса в Дунавската равнина и Тракия. Предстои да видим.

Синоптичната комисия коментира и иноформациите, които обикалят световните и български медии за така нарачената климатична криза, особено сега с рекордните температури, измерени в Южна Англия.

Във Великобритания приключи един проект, който цели да събере на едно място всички записи, водени от над 200 години за валежите, сушите и наводненията в Кралството. И резултатите са много интересни.

Rainfall Rescue Project е проект, който дигитализира всички, водени на хартия записи, за валежите в Обединеното кралство от над 200 години. И резултатите са много любопитни. На фона на приказките за извънредни климатични събития, които ни заливат почти ежедневно, става ясно, че най-сухата година във Великобритания е била далечната 1855 година. 

В обработените данни има сведения и за катастрофални наводнения, както и за много други "сухи" години.

От данинте може да се направи изводът, че суши и надвонения във Великобритания е имало далеч преди да заговорим за климатичните промени и така нареченото глобално затопляне. Нищо ново и различно не се случва със световния климат и данните за сушите и надовнения в по-близкото и по-далечно минало показват точно това.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм