Повече от 1700 жители на Испания и Португалия станаха жертва на необичайно високите температури в региона, заяви директорът на Европейското бюро на Световната здравна организация Ханс Клуге, цитиран от БГНЕС.

Стотици хиляди хора загинаха от екстремно високите за последните десетилетия температури, а към продължителните горещини често се прибавят и горски пожари. Тази година само в Испания и в Португалия станахме свидетели на повече от 1700 смъртни случая във връзка с горещото време”, се казва в изявлението, публикувано на интернет страницата на организацията.

Във Великобритания бе измерена рекордната температура от 39,1 градуса

Според Клуге горските пожари "са се разпространили от южната част на Европа чак до северната част на Скандинавия". Той припомни, че тази седмица пожари са унищожили 41 жилища в Лондон, въпреки че "горещият летен сезон" е едва в средата си.

Рекордни жеги: 510 починали за една седмица в Испания

СЗО призова всички национални и местни власти да се подготвят за температурни рекорди. "Доказано е, че оперативните и комплексни планове за действие за борба с горещините спасяват човешки животи и повишават устойчивостта на общностите и хората при екстремни температури", се подчертава в изявлението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм