Над 20 са вече пунктовете в страната, където се издават регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна. Освен на двата гранични пункта при Русе и Дуранкулак, важният документ може да бъде получен и на жп гарата в София, както и в районните или областните представителства на МВР в Несебър, Поморие Бургас, Свиленград, Благоевград.

Картата с новите места се обновява и допълва непрекъснато на правителствения портал. Освен тези данни, на официалния сайт може да се следят и дневните справки за броя влизащи хора от Украйна, колко от тях остават и са настанени у нас.

Как да окажем психологическа подкрепа на бежанците от Украйна?

В нашата страна са влезли над 100 000 украинци, от тях близо 50 000 са останали в България. До момента около 1500 имат временна закрила, регистрирани са около 700 души, потърсили международна закрила и още толкова са входираните в Държавната агенция за бежанците молби.

Над 25 000 души вече са получили подслон при условията на одобрената от правителството програма за 40 лева на ден.

В Националния туристически регистър са заявени 99 места за настаняване по програмата, капацитетът им е близо 21 000 легла.

Всичко необходимо за медицинското обслужване на идващите в България е осигурено от Министерството на здравеопазването. Работи телефонна линия за насочване към лечебни заведения. Децата ще бъдат включени в специално изготвения имунизационен календар, съобразен с украинския, за да могат да покрият здравните изисквания за постъпване в детско заведение или училище.

10 милиона украинци са избягали от страната

Министерството на труда и социалната политика е институцията за подпомагане на желаещите подкрепа, чрез дирекция „Социално подпомагане“.

Условието е да имат документ за самоличност, след това да са привързани към конкретно място на живеене, за да получат като лица в риск еднократна помощ от 375 лева.

Ако пребиваването им продължи до следващ отоплителен сезон, те ще имат и помощ за отопление. Предвидено е право на доплащане, ако при тях има настанени деца за отглеждане.

Роксолана е първото бежанско бебе в Пловдив

Вече има регистър на децата, пожелали статут убежище, все още няма сигнали за поискана временна закрила, съобщава БНТ.

До момента се знае за 2 непридружени деца и 96 деца с придружители. При влизане в България на възрастен и дете, възрастният трябва да подаде декларация, че иска да се грижи за това дете.

Министерство на иновациите води активни преговори с българските работодатели, прогнозната перспектива за броя на работните места е 200 000. Агенцията по заетостта проучва потребностите за работа на пристигащите, специална секция на сайта на агенцията „Възможности за работа на украински граждани“ (анкети за търсещи работа и за предлагащи работа) се актуализира непрекъснато.

На денонощие в България остават около 2000-2500 украински бежанци

Служители на областните дирекции на МВР са в постоянен контакт с пристигналите украинци, с оглед осигуряването на информация, защита и спокойствие в населените места. Транспортът за нуждаещите се от всеки първоначален приемателен пункт до място за настаняване на територията на страната се осигурява от Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“.

Организацията на граничните пунктове се изгражда в две посоки – бърза регистрация на бягащите от войната при влизането им в България и, паралелно, строг граничен контрол за преценка дали някое от влизащите лица би било потенциална заплаха за националната сигурност. Разработен е рисков профил и подробен протокол за осъществяване на дейността на „Гранична полиция“ в извънредните условия.

България и още 24 страни членки на ЕС осигуряват режим на временна закрила за бягащите от войната украинци, над 3 милиона са напуснали територията на Украйна до момента.

Европейският съюз вече утвърди предложение със законов характер, даващо възможност на държавите-членки да използват неусвоени средства от оперативните програми до 2020 г. за покриване на статута на временна закрила.

България също разполага с такива средства.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм