На денонощие около 2000-2500 бежанци от Украйна остават в България. Към 07.00 ч. днес 90 345 украински бежанци са влезли в България, от тях 42 460 са останали в страната или около 53%. Това съобщи полковник Валери Рачев, началник на Националния кризисен щаб към Министерски съвет по време на изслушване в парламентарната комисия по туризъм.

Полк. Рачев обясни, че в някои страни, граничещи с Украйна, напрежението от вълната пристигащи е много голямо и не могат да го поемат. Той уточни, че тази нощ се е поставил въпрос да се работи за намаляване на напрежението в Молдова.

Срокът на „мярката 40 лв.” е предвиден за 3 месеца

По прогноза на европейските експерти между 2.5 и 6.5 млн. ще напуснат Украйна, като към вчерашния ден, границата от около 3 млн. вече е достигната. Той отбеляза, че има тенденция за задържане и леко намаляване на напусналите.

Относно помощта от 40 лв. за настаняване на украински бежанци - към 16 март 95 места за настаняване с общ леглови капацитет от 18 276 места, част от който е запълнен, са заявили желание за участие в програмата. Средствата за хотелиерите ще се изплащат месец за месец.

За помощта на доброволците - от първо лице

Първият разплатен период е от 24 февруари до 31 март, като заявления от хотелиерите ще се подават от 1 до 5 април.

Вторият период е от 1 април до 30 април, като заявки за изплащане ще се подават от 1 до 5 май. Третият период е от 1 до 31 май.  За получаване на помощта не се прави разлика между дете и възрастен. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм