По данни на Министерския съвет над 50 хиляди бежанци от Украйна са останали в България. Грижата за тях изисква добри психологически познания, но и води до прегаряне от страна на пострадалите и доброволците. 

С такава цел се появява фондация „Кожа“, която консултира хора, засегнати от конфликта и доброволци, както на територията на България, така и на територията на Украйна.

Ирина Атанасова, един от основателите на фондацията, разказа повече в „Кой говори“ по Дарик радио.

Купи книга в помощ на Украйна: Сега е моментът да се помогне

Според нея голяма част от доброволците в България не знаят какво да направят в случай че се наложи по-задълбочена помощ към бежанците. Поради тази причина от „Кожа“ предоставят тренировки за тях как да се грижат. „Този и предходния уикенд имахме обучение с психолози от „Лекари без граници, над 350 се бяха записали за срещите“, добавя още тя. 

По думи на Атанасова доброволците трябва първо да осигурят базисна сигурност, да се запознаят дали хората са пострадали, нахранени ли са, имат ли нужда от лекарски преглед.

Координационният център за бежанците в Благоевград вече ще работи и в събота

За да не прегреят доброволците, трябва „да не живеят с илюзията, че могат да помогнат на всички, нека се фокусират върху нещата, в които са добри, да помогнат на по-малко хора, но качествено, нека обръщат внимание на семейството си“, каза Атанасова.

Във фейсбук страницата и сайта на фондация „Кожа“ хората могат да открият записи на минали вече събития, както и да се информират за предстоящи такива в бъдеще.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм