Десен милион жители на Украйна или над една четвърт от населението вече са избягали от домовете си поради "опустошителната" война на Русия, каза ръководителят на агенцията на ООН за бежанците.

„Сред отговорността на тези, които водят война навсякъде по света, са страданията, причинени на цивилните, които са принудени да напуснат домовете си“, каза шефът на агенцията Филипо Гранди. „Войната в Украйна е толкова опустошителна, че 10 милиона са избягали и са разселени в страната или като бежанци в чужбина. ВКБООН, агенцията на ООН за бежанците, заяви в неделя, че 3 389 044 украинци са напуснали от началото на руската инвазия на 24 февруари, като други 60 352 са станали бежанци в събота, колкото приблизително предишния ден. Около 90% от избягалите са жени и деца. Украинските мъже на възраст от 18 до 60 години не могат да напускат страната, защото задължени да влеят в армията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм