Близо 300 жители на Трилистник, подкрепени и от хора от съседните села, протестираха срещу непочистеното повече от 10 години корито на реката. С плакати „Махнете гората от реката“, „Спрете всеобщото безхаберие“, „Трилистник е в България“ и „Вашата безотговорност ще ни наводни отново“, хората тръгнаха на мирно шествие от центъра на селото и се събраха на моста на реката, като блокираха за малко повече от половин час движението по него.

Проблемът с обраслото в гъста растителност корито на Стряма не е от сега.  Близо 10 години нито една отговорна институция не предприе мерки за цялостното разчистване на реката, която в последните години заприлича на гора.  

И така се стигна до водното бедствие от 3 септември, миналата година, когато дигата на реката се скъса на няколко места и заля селото, а на хората се наложи за много кратко време да се спасяват.

Стряма преля на 15 км от Пловдив, Трилистник е под вода, евакуират хора (ВИДЕО)

Близо 7 месеца по-късно, ситуацията е същата - нито едно клонче не е почистено, а на въпросите на Дарик от "Напоителни системи", чието задължение е това, отговориха, че нямат нужната техника и средства.

Инж. Кърнолски: Ресурсът на „Напоителни системи“ е крайно недостатъчен, няма пари за превенция на бедствията

Въпреки обещанието от Областна управа, че от утре започват дейностите по почистването на реката, хората не се отказаха от предварително обявения си протест, защото са категорични, че за да се реши проблемът, трябва да се разчисти цялото корито на реката, а не само участъкът в Трилистник.

След 10-годишно бездействие: Започва почистване на корито на Стряма край Трилистник, протестът на жителите обаче остава

Трябва да се почисти от устието, където реката се влива в Марица, до Клисура, за да се избегне затапване на водата в който и да било участък. Дигите също трябва да е укрепят, защото на места липсват“, заяви пред Дарик един от протестиращите жители на селото.

Предвидените само 400 метра са капка в морето, трябва да изчисти цялата река“, каза и кметът Мирчо Петров.

Жителите на Трилистник остават в протестна готовност, ако исканията им не бъдат изпълнени. Те не се отказват от намерението си да бойкотират изборите на 2 април, готови са и да блокират движението по най-натоварената магистрала АМ "Тракия".