Стремежът към равнопоставеност се изгубва в сянката на дълбоките стереотипи и сексистки възгледи, които са съществували и продължават да съществуват в спортния свят. Спортът, който трябва да е символ на единство, обединение и вдъхновение, не променя факта, че жените все още се борят с неравенството в заплащането. 

Проучване на The Swaddle показва, че жените печелят само 63% от това, което печелят мъжете. 

Битката на половете не засяга само паричните въпроси, но и подценяването на женските спортни умения. Въпреки че спортът е повече от чиста сила и скорост, жените често са недооценени в технически аспекти като техника, стратегия и интуиция.

Стереотипи и предразсъдъци

Един от големите проблеми, които допринасят за неравенството в заплащането на женските спортистки, е присъствието на стереотипи и предразсъдъци в обществото. Например, някои хора твърдят, че жените не се представят на същото ниво като мъжете, поради физически ограничения. Но това е обвинение, което не се подкрепя от фактите. Женските спортистки са доказали многократно, че могат да постигнат същите велики постижения като мъжете.

Серена Уилямс, една от най-успешните тенисистки в историята, доказа, че жените също могат да достигнат впечатляващи скорости и са способни да се конкурират с мъжете: "На Откритото първенство на САЩ през 2015 г. Серена Уилямс удари сервис със скорост 126 мили в час. Това е с 1 милиметър в час по-бързо от най-бързия сервис на шампиона при мъжете Новак Джокович".

Серена Уилямс

Въпреки че благодарение на Били Джийн Кинг, тенисът е един от спортовете с по-голяма равнопоставеност на половете, все още съществува пропаст в заплащането и възможностите. Има стереотипи, че физическият характер на някои спортове, включително тениса, ги прави по-малко забавни, когато ги играят жени. Този възглед е неправилният подход, тъй като техниката, стратегията, интуицията и комуникацията в отбора са също толкова важни, ако не и по-важни, от скоростта и силата.

Примерът на Били Джийн Кинг

Били Джийн Кинг е живо доказателство за това как смелостта и решителността могат да преодолеят неравенството и дискриминацията в спорта. През 1973 г. тя става първата жена спортистка, която печели повече от 100 000 долара за един сезон.

Били Джийн Кинг

Най-забележителният момент в кариерата на Кинг е срещата ѝ срещу бившия шампион, тенисистът Боби Ригс, наречена "Битката на половете". Този сблъсък става символ на борбата за равенство в спорта и привлича милиони зрители по света.

Били Джийн Кинг и Боби Ригс

Ригс опитва да унижи женския тенис, твърдейки, че дори на 55-годишна възраст може да надиграе всяка жена. Но Кинг не се страхува и смело се изправя срещу този мъжки шовинизъм. Тя демонстрира уменията си и побеждава Ригс в три сета, доказвайки, че талантът и уменията не зависят от пола.

През 60-те години, когато Били Джийн Кинг е на върха на кариерата си, тя е изключена от групова снимка, защото носи къси панталонки, а не полата, която по онова време носят повечето тенисистки.

Тя става първата жена, която тренира професионално мъже, като се доказва като компетентен треньор. Кинг също така се примирява със своята сексуалност, като открито признава своите чувства и се изправя срещу обществените норми.

Благодарение на Били Джийн, вече всички турнири от Големия шлем предлагат равни парични награди за мъже и жени.

Въпреки прогреса, който е постигнат през годините, неравенството в заплащането на женските спортистки остава предизвикателство. Една страстна и решителна борба за равенство продължава да бъде необходима, за да се осигури справедливост и уважение към усилията и талантите на жените в спорта.

Битката на половете не е просто исторически момент, това е непрекъснато стремление към постигането на равенство и почитане на достойнството на всеки спортист, независимо от пола.

Снимки: Getty Images

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм