"Беше ясно накъде вървят нещата – към нови избори и разпускане на парламента. Всеки път си мисля, че няма повече накъде да бъда погнусена и всеки път успяват да ме изненадат. Като започнем от тона, който се държи от най-висока трибуна, който е абсолютно недопустим, и се стигне до това, че моето лично впечатление показва, че последното нещо, от което политиците се вълнуват, е интересът на обществото".

Цонев: Смяната на Минеков няма общо с ДПС, той беше най-слабият министър

Това мнение изрази поетесата и преводачка Албена Тодорова в предаването "Кой говори?" по Дарик радио. Тя бе част от "Голямото жури", чиито останали членове тази седмица са режисьорът Давид Джамбазов, гражданският активист Красимира Величкова и рекламният експерт Радослав Бимбалов.

"Най-много промени се направиха по Изборния кодекс. Това, което направиха, е да си подредят изборите - не само тези, които предстоят на 2 април, ами и тези октомври – местните избори. Това е всъщност голямата им битка", коментира от своя страна Радослав Бимбалов.

На финала на 48-то Народно събрание партиите си размениха обвинения

По думите му парламентът не пречи на президента. Следващият пак няма да му пречи. "Но аз смятам, че докато ние продължаваме да редим парламенти, в които на първия ред е Делян Пеевски, докато има човек като Йордан Цонев, докато на втори или трети ред стоят хора, които са почти доказани престъпници и пребиваха децата ни зад колоните на Министерския съвет, докато стои един Копейкин на първи ред, който си позволява от трибуната на Народното събрание да сее омраза, нашият парламент ще изглежда по този начин и когато си тръгва, ние ще чувстваме някакво облекчение – това е страшното", заяви Бимбалов.

Снимка: БГНЕС

"Този парламент много живя и в телевизията, и във Фейсбук, но отвъд политическите клишета, за мен някак си между телевизията и Фейсбук изостанаха каузите. За мен това беше парламенттът, който не застана зад каузите. От друга страна обаче, все пак в този парламент имаше едни 80 човека, които говориха с моя глас. Мисля, че не сме имали много парламенти в последните 15 години, в които, въпреки че сме били малцинство, да сме имали толкова много гласове, които да са нашите гласове", посочи Красимира Величкова.

48-ото Народно събрание е приело 53 закона, 90 решения и 2 декларации

"От този парламент едно силно усещане е, че се сформира една коалиция - коалицията "корупция". Тя обединява играчи с доста разнородни интереси - ГЕРБ, ДПС и БСП. Една коалиция, която заедно с 80-те човека, които представят една далеч по-градска либерална позиция, успяха да гласуват един закон в подкрепа на Украйна", каза от своя страна Давид Джамбазов.

По думите му тази коалиция е много ключова, тъй като тези хора са легитимно избрани. "Явно извън този парламент те поддържат някаква общественополезна дейност, поне за своя електорат. Когато излезе един депутат и говори откровено пълни глупости, аз очаквам, че там ще има някакви електорални последствия, а виждаме, че това не е така. За мен трябва да си зададем въпроса доколко парламентът е функция на обществото и доколко обществото е функция на парламента", коментира още Джамбазов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм