Първият школски звънец бие днес за 21 994 са ученици в 80 училища на област Хасково. 1 850 са първокласниците в региона. 


За всички деца и ученици в Хасково днес градският транспорт е безплатен, а от ОД на МВР призовават всички участници в движението да бъдат отговорни и дисциплинирани, като са подготвени и тематични беседи за безопасност на пътя с първокласници и техните родители. 


В Хасково и Димитровград традиционно днес първокласниците получават подаръци от кметовете на общините. 


За 760 първокласници в община Хасково са подготвени образователно-занимателни книжки и поздравителни картички.  Забавна книжка подарък днес ще получат и 700 деца от подготвителните четвърти групи в детските градини и училища. Подарък ще получат и първокласниците от Българското училище „Константин Кирил Философ“ в немския град Дитценбах, с което Община Хасково сключи Меморандум за сътрудничество. 


В Димитровград за 377 първокласници от общината са подготмили седмична програма, рамка за снимка с магнит, значка и медал "Аз съм вече в първи клас"  и книжка „Моят Първи картинен атлас на света". Подобни тематичните подарачни комплекти там връчват за 11-та поредна година.

Няма проблеми за старта на новата учебна година с окомплектоването на педагогическия състав в нито една от училищата, според началника на РУО-Хасково Веселина Павлитова.


Две училища от област Хасково заради ремонти днес обаче, няма да отворят врати. Въъзпитаниците на хасковската ФСГ „Атанас Буров“ ще учат в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, а децата от ОУ „Христо Смирненски“ в село Радиево отново ще са в ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ в Димитровград, където проведоха и миналата учебна година. Очаква се ремонтът в радиевското училище да приключи през първия учебен срок и децата да се върнат в клас там. 618 възпитаници на ФСГ в Хасково обаче, ще учат втора смяна в сградата на езиковата гимназия, като от РУО уверяват, че е създадена необходимата организация. 


Предстои тепърва да започнат ремонти в сградите на още 3 хасковски професионални гимназии- тази по лека промишленост „Райна Княгиня“, по туризъм „Александър Паскалев“ и по механо-електротехника „Стойчо и Кица Марчеви“, като на по-късен етап от РУО ще обявят къде ще бъдат пренасочени възпитаниците им и как ще бъде организиран учебният процес.