Изграждането на „безконфликтни“ кръстовища на два етажа в пет свръхнатоварени от автомобилния поток места ще реши проблема със задръстванията в Бургас – прогнозира кандидатът за кмет Константин Бачийски с любетина №3.

Безконфликтни кръстовища слагат край на автомобилните задръствания в Бургас

Проблемните зони са „Билковата аптека“, където се пресичат бул. „Ботев“ и „Сан Стефано“, „Новата поща“, където се пресичат бул. „Стефан Стамболов“ и „Сан Стефано“ , кръстовището до училище „Васил Априлов“, пресечна точка между бул. „Демокрация“ и „Сан Стефано“, „У“ образното кръстовище до УМБАЛ Бургас и това на „Трапезица“.

„Трябва ли още 4 години гражданите на Бургас да продължават да прекарват живота си в задръствания ?“ - попита Бачийски. Заместването на съществуващите съоръжения с безконфликни кръстовища на два етажа ще извежда автомобилния трафик бързо, ще намали отделянето на вредни емисии и ще съкрати времето за изчакване и преминаване през града. Това ще отпуши трафика и ще реши проблема на хората, които прекарват часове седмично чакайки в своите коли.

Според Бачийски дългогодишният проблем със задръстванията на „Билковата“ аптека ще спре да съществува, ако там се изгради кръстовище на две нива. Подземната му част разположена по посока Христо Ботев ще поема идващите от и отиващите към „Трапезица“. В момента там „зелен“ светофар има на 120 секунди и това води до образуването на колони от автомобили, които в „час пик“ отделят внушително количество изгорели газове, които влияят и на здравето на хората, а Бургас е един от първенците в страната по дихателни и онкологични заболявания.

За да се отстранят „тапите“ на кръстовището на „Новата поща“, там също ще се обособи подземна и надземна част, както на „Билковата аптека“.

В района на пресечната точка между бул. Сан Стефано“ и „Демокрация“ може да се използва съществуващата денивелация и също да се обособи подземно ниво, което да поеме трафика от и към к-с „Лазур“.

Константин Бачийски и членовете на екипа му, които работят по концепцията, отделят и специално внимание на  „Трапезица“. Предложението е транзитният трафик към и от Созопол да преминава по ниво, издигнато над съществуващото кръгово движение, подобно на това за Созопол.

Съответно за „У“ образното кръстовище до УМБАЛ Бургас се планира изграждане на тунел, който да поеме автомобилния поток от и към „Трапезица“. А останалите автомобили ще преминават на сегашното ниво.

„Безконфликтните“ кръстовища могат да бъдат изградени в следващите четири години.

Съоръженията на „Трапезица“ и „У“ образното до УМБАЛ Бургас са разположени по републиканската пътна мрежа и за тяхното обновяване ще  могат да бъдат привлечени средства от републиканския бюджет.

Останалите три на „Билковата аптека“, на „Новата поща“ и до училище „Васил Априлов“ ще бъдат финансирани от общинския бюджет.

Всичко това е напълно възможно, не е необходимо живота на хората да преминава в задръствания, ползите за а града ще бъда безспорни и ако получа доверието на хората от Бургас, ще сложа край на задръстванията в тези точки от пътната мрежа – гарантира Констатин Бачийски.