Български отбор стигна до финала на Световното първенство по дебати, което се проведе между 27 декември 2022 г. до 4 януари 2023 г. в Мадрид. Отборът на Николай Ангелов и Румен Маринов завърши втори състезанието, на което участваха над 250 отбора от цял свят, но се класира като първи след общите кръгове. Това се случва за първи път в историята на дебатите у нас. Двамата завоюваха и индивидуални успехи - Румен Маринов беше отличен като втори „най-добър говорител“, а Николай Ангелов - шести.

Главният редактор на darik.bg: На медийния пазар у нас му липсва аналитичното око на читателя

От България участие в първенството по дебати взеха и други два отбора. До четвърфинал стигна отборът на Мария Мачева и Бисер Ангелов, а до частичен осминафинал се класира отборът на Алек Селвелиев и Велина Андонова. 

В българската делегация участие взе и Ани Ковачева, която съдийства всички девет кръга на Световното първенство по дебати. 

Дарик анкета: Как ще запомнят столичани 2022 година?

Темата коментираха Ани Ковачева и Румен Маринов от "Асоциация Дебати България" в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Как започна всичко?

"Моят класен ръководител от гимназията в Шумен водеше групата по дебати. Тя ме покани на среща и после, когато станах студент, разбрах, че има европейско и световно състезание и самата игра даваше различни възможности за изява на дебатьорите. Центърът за дебати в България се занимава с това да създава ученически и студентски клубове в страната", разказа Румен Маринов.

Избраха най-добрите спортисти на Дупница

"Това е много интересна и комплексна състезателна дисциплина. От 8-и клас имах желание да се занимавам с дебати, но започнах в 12-и, когато с няколко приятелки създадохме първия онлайн клуб по дебати. Това даваше възможност на хора, които са от малки населени места, да се занимават с дебати. Темите в дебатите покриват изклчително много сфери и изискват много знания. В момента съм първа година студентка в Американския университет", сподели Ани Ковачева.

Ивет Горанова заслужи отново приза „Спортист на годината“ на Община Плевен

В дебатите може да ви се падне да защитавате теза, с която не сте съгласни. Как се справяте с това предизвикателство? 

"Това е в по-голяма част от случаите, защото позицията се разпределя на случаен принип. Честно казано, мисля че само два-три пъти ми се е случвало да не съм дотолкова съгласен, че да ми е трудно. Дебатите са до голяма степен актьорска игра и малко или много превъплъщаваш всякакви хора. Един много добър начин да подсилиш това, в което вярваш, е да влезеш в обувките на другата страна. Така достигаме до по-високи разбирания. Аз се определям като десен, но често защитавам и леви идеи", сподели Румен.

Отличиха най-успешните спортисти и треньор на Видин за 2022 година

"Много често на хора, които са нови, им е трудно да защитават страна, която не подкрепят, но с времето разбират, че трябва да бъдем обективни и че чуждите позиции са достойни за уважение", добави Ани.

Запитан в какво професионално направление смята да се развива в бъдеще, Румен Ковачев заяви:

"С политика не мисля да се занимавам. Вярвам, че човек трябва да поживее и да се развива и чак тогава да се ангажира с политика. Трябва първо да се докаже пред обществото. Докато учех бакалавъра си, аз работех през цялото време, защото нямах избор. Работех на различни стажове - от маркетинг до счетоводство и всъщност забелязах, че не ми харесва да работя това, което уча и в момента работя в IT фирма. Харесва ми и там бих искал да се развивам. Дебатите ми помагат в работата, защото дори темите, по които си дебатирал да не са приложими към работата ти, ти си научен да приемаш и изслушваш гледната точка на колегите и конкурентите си."

Варненец с престижното 14-то място на Световното по плуване

Какво е нивото на публичните дебати в парламента през вашите очи?

"Бих казала, че голяма част от обществото е много податливо на невярна информация и именно това е един фактор, който много негативно повлиява на публичния дебат, защото хората вярват на конспирации и много трудно може да се промени мнението им. Ако дебатите станат задължителен предмет в училище, това ще бъде изключително позитивен успех, защото дебатите ни учат да гледаме по-обективно над нещата, но и как да търсим информация, която е достоверна и да добиваме богата обща култура, готвейки се за един дебат. На първо място имаме нужда от стабилно правителство, което да подкрепи тази идея. След това, разбира се, се изисква сътрудничество от министерството и от самите учители и директори", отбеляза Ани.

Висшето военноморско училище чества 142 години от създаването си (СНИМКИ)

Какви са трудностите, които срещате?

"Основните предизвикателства са пандемията, която намалява като фактор, но по време на нея доста клубове по дебати трябваше да преминат онлайн, което от своя страна накара доста от участниците да се откажат. Другото предизвикателство е ограниченото финансиране. Много често самите клубове организират състезания и тези състезания се финансират от таксите, които всички ние внасяме. Ако някой иска да ни подкрепи, това може да се случи на уебсайта ни", информира Ани.

МС реши: В Бургас ще е първият филиал на Софийския университет

Що се касае до следващото Световно първенство по дебати, Румен сподели:

"Следващото световно ще е във Виетнам, но не мисля да участвам, аз вече съм пенсиониран (смее се). Честно казано, мисля че шансът да имаме успех над този, който имаме, е изключитерно малък.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм