Българин е пребит от двама македонски полицаи в северномакедонския град Охрид. За случая разказаха пред Дарик бащата на пострадалия – писателят Владо Мургоски и Виктор Стоянов от фондация „Македония“.

Ребрата, носът и ръката на пострадалия са счупени и той е с мозъчно сътресение. Пребитият се казва Яне Мургоски и е син на писателя Владо Мургоски, който преди седмица издаде книга за правата на българите в РСМ. От фондация „Македония“ твърдят, че дипломатическото ни представителство в Битоля е уведомено за случая. Дарик поиска още информация от Министерството на външните работи, но пети ден отговор на запитванията за случая няма

Пребитият Яне Мургоски е на 46 г. Атакуван е на 18 март в Охрид, докато се прибирал от работа, разказа баща му. По думите му, докато Яне шофирал, усетл, че гумата на автомобила му създава проблем. Когато слязъл да види какво става, дошли двама полицаи, попитали дали той е Яне и, когато получили потвърждение, започнали да го удрят. 

„Не са го проверявали за нищо. Само са го питали как се казваш, той отговорил: Я се казвам Яне и готово – бам, бам, бам”, обясни Владо Мургоски.

Случаят е отразен в информационния бюлетин на северномакедонската полиция. Там пише, че Мургоски се е отнесъл агресивно към служителите на реда, на което те реагирали с прекомерна сила.

„Не е провокирал полицията, той дори не е знаел къде е”, заяви бащата.

В съобщението си северномакедноското МВР твърди още, че у Мургоски е намерена марихуана. На баща си той обяснил, че я намерил, докато разчиствал спортния комплекс, на който работи.

За случая информира и Виктор Стоянов от фондация „Македония”. Той припомни, че бащата на бития българин е писател.

„Преди седмица издадохме много важна книга за политчиеската борба на българите в Македония за граждански права”, каза той. Според него, причината за нападението е политическа. 

Семейство Мургоски е наело адвокат, но Стоянов е песимист.

„Всички очакваме справедлим процес, но не се надяваме”, каза той.

Физическите наранявания на Яне Мургоски са четири счупени ребра, сътресение на мозъка и счупени нос и ръка. Психиката на пострадалия също е уязвена, разказа още баща му.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.