Председателят на Народното събрание Росен Желязков е на работно посещение в Република Северна Македония, където се срещна със своя македонски колега Талат Джафери. По време на срещата двамата председатели са обсъдили възможностите за сътрудничество между двете страни в икономически и културен план, както и по отношение на присъединяването на Северна Македония към Европейски съюз. Росен Желязков подчерта, че България стои твърдо зад позицията, че за Северна Македония няма друга алтернатива освен европейската и изрази надежда още през тази година да бъдат направени промените в Конституцията на западната ни съседка и българите да бъдат вписани в нея наравно с останалите народи.

Росен Желязков е на посещение в Северна Македония по покана на председателя на северномакедонския парламент Талат Джафери. Двамата са провели среща, на която са обсъдени перспективите за започване на преговорния процес с Европейския съюз.

Джафери подчерта, че присъединяването на Северна Македония към съюза е от голямо значение за целия регион, включително и за България. Той коментира, че вече текат преговори за промяната на Конституцията и включването на българите в нея.

Осведомих председателя Желязков, че е в течение скрининг на нашето законодателство и сме в процес на промяна на Конституцията, за което е необходимо да се осигури мнозинство. По отношение на двустранните отношения, се съгласихме, че трябва да се представи положителна риторика, която може да допринесе за създаването на междусъседско доверие.

Росен Желязков коментира, че България стои твърдо зад присъединяването на Северна Македония в ЕС, но това може да се случи само след съответните конституционни промени.

Желязков допълни, че е важно да има противопоставяне на езика на омразата, а гаранция за това е ефективното спазване на правата на българската общност и промяната в Конституцията е част от този път. 

Фигури като Гоце Делчев трябва да обединяват нашите народи и да ни дава възможност да гледаме в бъдещето, подчерта Росен Желязков:

"Гоце Делчев е наш общ герой. Такива личности и тяхното дело трябва да обединяват нашите народи. Те трябва да са пример за подражание, да бъдат почитани, а не да бъдат присвоявани".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм