Премиерът Николай Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, предават от пресцентъра на Министерския съвет. То ще се проведе в 8:00 ч. на 16 ноември, четвъртък.

Фокус на заседанието ще бъде оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на ЕС дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. Доклади по темата ще представят компетентните органи - Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване", както и Служба "Военно разузнаване".

На срещата са поканени председателят на парламента Росен Желязков, председателите на комисиите в парламента по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната - Кирил Петков, и по икономическа политика и иновации - Хамид Хамид.

Дерогацията е обект на политически дебати повече от месец, като подкрепящите правителството партии са на противоположни мнения. ГЕРБ и ДПС са на позиция, че тя трябва да бъде прекратена незабавно. Премиерът Николай Денков посочи, че това може да се случи най-рано през март, когато Мария Габриел трябва да заеме поста министър-председател.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм