Република Северна Македония ще иска обезщетение от България, ако трябва да плаща транзитна такса за руски газ. Страната ще поиска компенсации и допълнителна подкрепа от Европейския съюз, заяви пред журналисти министърът на икономиката Крешник Бектеши, цитиран от македонски медии. 

България въведе от 13 октомври извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия  в размер на 20 лв./мВтч. Целта е за „Газпром“ да е по-неизгодно да доставя газ през България. 

“Новата такса е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето договори на „Газпром“ се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Това само ще намали печалбите на „Газпром“, коментира миналата седмица българският финансов министър Асен Василев за „Файненшъл таймс“. Той съобщи, че българското правителство е уведомило Европейската комисия за промените.

Газопроводът през България за Сърбия е единственият начин за снабдяване на Северна Македония с газ.

„Ако въведат такса за природния газ, идващ от „Газпром“, което е законно от тяхна страна, тогава количествата, които „Газпром“ дава на Северна Македония, трябва да бъдат освободени от нея. Това е нашата молба. Ние не искаме да се намесваме във фискалната политика на България, но в частта за либерализация на пазара имаме пълното право да искаме ЕС да изисква това от своите страни-членки. Вече сме сигнализирали Европейската енергийна общност и Европейската комисия“, посочи Бектеши.

Бектеши посочи, че от страна на България има искане за изграждане на нов газопровод между двете държави, а до края на годината ще започне изграждането на нов газопровод с Гърция, който е подкрепен от Европейската банка за възстановяване и развитие и стратегическите партньори на страната.

„Няма да допуснем изнудване нито от България, нито от когото и да било. Ние ще продължим да диверсифицираме източниците си за доставка на газ. Вече сме започнали и с това няма компромис... По отношение на освобождаването на мощности това е задължение на Европейския съюз, защото говорим за принципите на пълна либерализация на пазарите”, каза Бектеши, който уточни, че Северна Македония настоява да бъдат освободени капацитети, за да може страната да се снабдява с газ и от други източници „включително от Азербайджан, а защо не и през терминалите от Гърция”. 

Изграждане на нов газов интерконектор Петрич-Струмица беше сред темите, обсъдени по време на работната група за инфраструктура, транспорт и енергетика през март миналата година с участието на тогавашния министър за енергетиката на България Александър Николов и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши. 

Той уточни, че количествата газ, които са пуснати през предходната година, не са достатъчни за нуждите на Северна Македония и това със сигурност ще се отрази на цената на природния газ, най-вече за нуждите на икономиката в страната.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм