България е получила пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на Европейския съюз, коментира пред журналисти в Брюксел държавният глава Румен Радев. По думите му уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на границата ни приключват с бързи темпове.  Радев уточни, че очаква изпълнението на тази помощ да започне от месец април.

Държавният глава изтъкна, че на Съвета са били обсъдени важни теми, свързани с енергетиката и селскостопанската политика.

Недосегаемият РОСАТОМ: Защо Западът не санкционира руския ядрен гигант

Държавният глава Румен Радев определи като много ползотворен  провелия се в Брюксел Европейския съвет. По думите му са били поставени и е постигнато съгласие по важни за България теми.

Радев припомни, че има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона, но по думите му това не е достатъчно.

Президентът уточни, че по отношение на енергетиката е поставил много важен въпрос за нагнетения скъп газ миналото лято в хранилището в Чирен. По думите му този проблем имат и други държави.

Шпатов по Дарик: Чудя се как Радев е минал теста за лоялност на САЩ

По думите му България е получила пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС.

По отношение на изпращането от ЕС на 1 млн. снаряди за Украйна, Радев коментира, че темата е заложена на две места - във вчерашните заключения на Съвета и в Европейската агенция по отбрана. Президентът обърна внимание, че има ясна разлика.

Радев в Брюксел: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Радев добави, че този текст е записан, защото преди този съвет е имало друг - на министрите на отбраната и външните министри.

По думите му заради това, която държава желае индивидуално да участва в доставката на снаряди, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм