Македонската конституция трябва да включва не само българите, хърватите и черногорците, за които стана дума досега, но и словенския, еврейския и египетския народ. Това е предложението на работната група, която само след едно заседание изработи документа за изменението на Конституцията на Република Северна Македония, съобщават от БГНЕС.

Приетото от работната група предложение-инициатива сега ще бъде представено на правителството, което от своя страна ще трябва да го предаде в парламента. Работната група за конституционни промени предлага в преамбюла на конституцията да бъдат добавени българската и още пет нации. Тази група приключи успешно заседанието си, а председателят Маргарита Цаца-Николовска съобщи, че всички решения са взети единодушно.

Радев: Българската култура и историческото наследство в РСМ са незаличими

„Имахме ползотворна дискусия, имаше представяне на множество аргументи, но най-важното е, че се съгласихме с това, което е предложение за присъединяване към изменението на Конституцията на Република Северна Македония с определени насоки, изменения и допълнения, където е необходимо“, каза Цаца-Николовска. В преамбюла освен македонски са вписани "албански, турски, влашки, сръбски, ромски и бошняшки народи и други", а според изнесеното от Цаца-Николовска новото предложение предвижда добавянето на още шест народности. „Промените са в раздела на преамбюла чрез добавяне на няколко нации. След босненския народ се добавят думите: български народ, хърватски народ, черногорски народ, словенски народ, еврейски народ, египетски народ. Освен това втората поправка е в частта, която говори за диаспората и в поправка 35, която е заменена от член 49 и поправка 2. В тази поправка на Конституцията, която заменя член 49 и поправка 2, след босненския народ са домавени следните думи: „народи, които бяха посочени в преамбюла“, каза Цаца-Николовска. В допълнение към тях се предвижда друга конституционна поправка по отношение на състава на Комисията за връзки между общностите, която предвижда в нея да бъдат включени депутати, които са представители на тези народи, а ако няма такива, тогава ще бъде представител определени от омбудсмана. „Най-накрая има промяна в Комисията за връзки между общностите, защото сега има по-голям брой нации, които могат да произвеждат по-голям брой депутати и има депутати в Комисията на общностите. Ето числото 43, спазен е паритетът, като по 16 членове са от реда на депутатите в Събранието на македонците и албанците, по един от реда на депутатите в преамбюла, с това, че ако някоя от общностите няма депутати, след това остава същото - народният омбудсман след съгласуване със съответните представители на тези общности да предложи членове на комисията”, обясни Цаца-Николовска. Тя допълни, че работната група е подготвила и кратко обяснение за инициативата за конституционни промени и за основанието и обосновката.

Посланикът на САЩ в Скопие: Чухме много агресивен език от София

„Ще отнеме много време да се прочетат всички тези международни документи, на базата на които са направени тези изменения. Само ще спомена Съвета на ЕС, който има обща позиция на ЕС от политическата междуправителствена конференция – едната е от 18 юли 2022 г., другата е от 19 юли 2022 г.“, каза председателят на работната група. Това, което тя представи е наративната част и ще трябва да се подготвят допълнително корекции. „Това е повествователният текст. Прочетох измененията в преамбюла и някои членове в конституцията, но след това измененията ще трябва да бъдат подготвени в текста, тъй като трябва да бъдат представени на събранието. Сега да пожелаем успешна работа на парламента, да приеме тези, да кажем, предложени поправки, за да може държавата да продължи успешно да следва процедурата към реализиране на общата стратегическа цел – влизане в Европа”, каза Цаца-Николовска. Журналистите, намеквайки за искането на някои от албанските партии формулировката "20 процента" да бъде заменена с „албански“, попитаха още дали се разглеждат само предложенията-промени за вписване на нации или и други предложения. Председателят на работната група посочи, че е имало и такива обсъждания, но тъй като те като орган са имали задача само за това, което сега са подготвили. „Имаше предложения, но ние ги разглеждахме само като предложения по отношение на представянето и не взехме решение по тях – първо, защото това е основна работа, която трябваше да свършим, и второ, защото тези промени не бяха поискани от нас. Но при положение, че имаше определени презентации, няма нищо проблемно да ги чуем, а кога ще им дойде редът не се знае“, каза Цаца-Николовска. На въпрос дали може да се говори за други промени в бъдеще, тя отговори, че Конституцията не е книга, в която всичко е решено и има проблеми, но това трябва да се обсъжда допълнително.

Депутатите отправиха критики към Ковачевски

„Разбира се, ще се отвори Конституцията, дай Боже, ще се отвори преди присъединяването към ЕС и тогава вероятно ще има други предложения, които някои хора ще преценят, че трябва да бъдат включени в нея. В Конституцията има проблеми, Конституцията не е документ, който е окончателно решен, напротив. За това обаче можем да говорим допълнително“, каза Цаца-Николовска.

Приетото от работната група предложение-инициатива сега ще бъде внесено в правителството, което от своя страна ще трябва да го предаде в парламента. С подготовката на предложението за присъединяване към изменението на конституцията работата на органа спира, а както казва председателят му, как ще бъдат изпълнени предвидените промени зависи от конституционната комисия на събранието и депутатите. От кабинета на президента Стево Пендаровски потвърдиха, че законите от парламента са пристигнали при тях. В следващите дни държавният глава ще разгледа и анализира окончателните варианти на петте законови поправки, след което ще вземе решение дали да ги подпише, за което обществеността ще бъде своевременно информирана, съобщиха от кабинета на Пендаровски

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм