"Българската култура и историческото наследство в РСМ са незаличими."

Това каза президентът Румен Радев при връчването на български документи за самоличност на председателя и секретаря на закрития център в Битоля.

Вписването на българите в Конституцията на РСМ - наравно с другите народи и практическото гарантиране на тяхното равноправие, е неотменимо изискване на ЕС и задължително условие за начало на преговорите за членство, припомни Румен Радев. 

Посланикът на САЩ в Скопие: Чухме много агресивен език от София

Българската държава стои зад своите граждани и ще защитава техния живот, достойнство и права с всичките си институции, заяви Радев. Според него това е дълг на всяка цивилизована държавата, както и дълг на РСМ, която твърди, че „членството в ЕС е реална цел“.

Президентът посочи, че за него е привилегия да удостои с български документи за самоличност двама наши сънародници – „чиято родолюбива дейност и смелост напомниха на цяла България, че железният светилник на българското родолюбие никога не е угасвал в съседна Република Северна Македония и че хилядолетната българска култура и историческото ни наследство в Македония са незаличими и ще продължават да будят умовете и сърцата на българите“.

Депутатите отправиха критики към Ковачевски

Румен Радев каза на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов, че днес те стават граждани не само на България, но на Европейския съюз (ЕС). „Вярвам, че като граждани на ЕС Вие ще продължавате да отстоявате Вашата кауза за защита на човешките права и принципите на демокрацията, върху които се гради съвременна обединена Европа“, каза държавният глава на двамата. Президентът им пожела да бъдат все така достойни граждани на РСМ и да служат за пример на обществото и институциите.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм