Важното е, че между Северна Македония и България има много история. Има и хора, които биха се радвали да създадат допълнителен хаос - тези, които имат политически ползи от опитите си да създават наративи около македонския език, македонската идентичност.

Това заяви посланикът на САЩ в Северна Македония Анжела Агелер в интервю за македонските медии.

Депутатите отправиха критики към Ковачевски

„В крайна сметка миналото лято беше постигнато споразумение за промяна на конституцията и това е следващата стъпка към членство в ЕС. Според мен тези, които използват напрежението между двете страни, вредят и на двете страни, защото България ще спечели толкова, колкото и Северна Македония от членството на страната в Европейския съюз. Това ще им помогне по отношение на сигурността, по отношение на тяхната икономика и по отношение на регионалните възможности и интеграция“, допълни Агелер.

Според посланикът София е използвала агресивен език срещу Скопие.

Ковачевски: България се отнася със Северна Македония както Русия с Украйна

„Мисля, че има хора, които продължават с този наратив. Да, абсолютно вярно е, че чухме много агресивен език от София, който, честно казано, не се основава на факти за ситуацията тук, в Северна Македония“, каза Агелер, като допълни:

Борел: РСМ се ангажира да включи българите в конституцията

„Имам голям късмет, че съм посланик на САЩ в Северна Македония и че съм тук в Скопие, а не съм в София. Важно е и аз наистина вярвам в това, че лидерите и гражданите - хората в тази страна (РСМ) и България, а не тези, които са най-шумни в момента, признават ползите от това да имаш много близък съсед, който също да е в Европейския съюз, с когото можеш да подобриш търговията си, с когото можеш да работиш заедно по въпросите на сигурността, по регионалната интеграция и всички тези дейности," заяви Агелер и уточни, че „това е най-голямата полза за тази страна, а според мен е и в интерес на България и на другите съседи от Западните Балкани.“. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм