„Северна Македония се ангажира да промени конституцията и да включи граждани, които са част от други националности, като българите“, каза върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който заедно с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи е на посещение в страната.

Николай Милков: В РС Македония виждаме ескалираща тенденция на атаки срещу български институции

„Ако погледнете най-новата членка на ЕС, Хърватия, тя има най-малко 22 общности, живеещи в страната. Вашата страна вече е отличен пример за мултиетническо общество. Промяната в конституцията само ще подобри основните права“, каза заместник-председателят на Европейската комисия.

Борел: Не бива да се прибързва със заключенията за случилото се със “Северен поток“

Борел не се съмнява, че това ще запази македонската идентичност и ще придвижи процеса на присъединяване към ЕС, съобщава "Локално".

„Вашата самоличност ще бъде абсолютно запазена. Хората имат няколко идентичности – вие няма да сте по-малко от това, което сте, само защото ще станете член на ЕС. Много е важно да се подчертае това. В бъдеще е необходимо да изпълните задълженията, които сте поели“, каза Борел в отговор на журналистически въпрос на съвместната пресконференция с Димитър Ковачевски и Оливер Вархеи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм