В Северна Македония виждаме ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков, коментирайки нападението над културно-информационен институт на България в Скопие.

Според Милков понякога изглежда, че външното министерство не винаги реагира бързо, но всъщност е непродуктивно да се влиза в постоянните парадигми на провокативност от страна на Скопие. Той изтъкна, че партньорите ни в Европейския съюз трябва да разберат за какво става дума.

Йотова: Няма знак, че РСМ иска да сложи спирачки пред езика на омразата към всичко българско

Вицепрезидентът Илияна Йотова не вижда знаци, че правителството в Република Северна Македония иска да сложи спирачки пред езика на омразата към всичко българско, както и да предприеме конкретни решения към така наречените от тях „криминални прояви“.

Илияна Йотова и Николай Милков   /Снимка: Мариела Чепелова, Дарик радио

Пред журналисти Йотова коментира, че президентът Румен Радев ще повдигне въпроса с нападението над културно-информационния институт на България в Скопие пред европейските институции.

Тя отчете и липсата на сигнал за това българите да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм