Дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски на общия дебат "Обединени за Европа" на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, предаде  БГНЕС.

„Северна Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права. Всички доклади потвърждават това. Обвиненията, изказани на тази Среща от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от страна, която не зачита решенията на ЕСПЧ и стандартите на Съвета в областта на правата на човека“. Това подчерта министър-председателят на срещата на върха в Рейкявик.

Пребитият в Охрид Пендиков вече е български гражданин

„Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна. Недопустимо е подобни обвинения да се използват за политически цели, особено в този критичен за бъдещето на Европа период“, посочи Ковачевски.

Според него Северна Македония и Албания заслужават да вървят напред и заедно, защото „когато съседите вървят напред, и останалите вървят напред“.

„Не трябва да допускаме влияние от трети страни, особено не от Русия, и то в сърцето на Балканите, което е сърцето на Европа“, добави Ковачевски.

БГНЕС припомня, че по-рано днес бившият външен министър на РС Македония и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски заяви, че позицията на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ и коалиционните ѝ партньори е единна и тя означава, че в този си състав парламентът няма мандат или демократична легитимност да отваря или променя Конституцията.

Евродепутатът Андрей Ковачев не отговарял на условията за влизане в Северна Македония

Промяната на конституцията и включването в нея на българите в РС Македония е основно изискване за даване начало на преговорите на страната за присъединяване към ЕС, припомня още БГНЕС.

На общия дебат „Обединени за Европа“, който се проведе в рамките на IV Среща на Съвета на Европа, вицепрезидентът Илияна Йотова представи позицията на България за системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония. В контекста на основните принципи на организацията за зачитане на човешките права вицепрезидентът припомни поредицата от случаи на агресия срещу хора заради заявената им българска идентичност, както и приемането на специалния закон срещу сдруженията.

„В Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната. В тях без никакви аргумент е и български евродепутат. Това е груба провокация към общите европейски ценности и към всичко, което изгражда нашата общност – единство, солидарност, взаимно уважение. Най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“, подчерта Илияна Йотова.

МВнР ще повдигне въпроса пред международните партньори за недопуснатия евродепутат в РСМ

БГНЕС припомня, че на 6 май на ГКПП Ново Село Андрей Ковачев и Милен Врабевски не бяха допуснати на територията на страната да се поклонят пред паметта на загиналите на българското военно гробище в Струмица. Последва незабавна реакция от страна на София, която заяви, че претенциите за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Този инцидент е достоен за съжаление, всеки член на ЕП има правото да изпълнява мандата си и ще се обърна към представителите на РСМ да заявя това пределно ясно“, заяви председателят на ЕП Роберта Мецола.

Тя коментира безпрецедентната постъпка на РСМ да не допусне на територията на страната ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е и говорител на групата на ЕНП в Европейския Парламент, отговарящ за Разширяването на ЕС и Западните Балкани.

Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването, също осъди недопускането на Андрей Ковачев в РСМ на 6 май.

На среща с еврокомисаря Вархеи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: „Остро поставих на вниманието на комисаря и неприятния инцидент с недопускането на територията на Северна Македония на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6 май. Подчертах, че подобно поведение на властите в Северна Македония е в противоречие с Договора за добросъседство между двете страни, както и не отговаря на европейските ценности за свобода на движението“, каза Борисов и добави, че е благодарил на комисаря за реакцията на европейските институции по казуса.

Северна Македония не допусна български евродепутат да влезе в страната

„Свидетели сме на засилваща се системна дискриминация, на полицейски, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения, на засилване на престъпления от омраза срещу българите и хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония“, подчерта и президентът Румен Радев. Той открои системния натиск и посегателства спрямо българите и българските клубове в РСМ през последните месеци, както и приемането на закон с ретроактивно действие за фондациите и гражданските сдружения, на базата на който от 17 000 неправителствени организации в страната бяха закрити единствено два български клуба.

Комисар Вархеи изрази разбирането на Европейската комисия за значението на откритите въпроси между България и РСМ и посочи, че ускоряването на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани може да се постигне само ако е приемлив за всички страни. Комисар Вархеи заяви също така, че Копенхагенските критериите са ясно разписани и недвусмислени и ЕК ще продължи да проследява тяхното изпълнение. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм