Жестоко пребитият в родния му град Охрид Христиан Пендиков вече е български гражданин. Молбата за придобиване на българско гражданство е одобрена от компетентните институции в София, предаде БГНЕС.

Скопие заличи втори български клуб

Инцидентът стана на 19 януари тази година в центъра на Охрид. Пендиков бе нападнат от двама души, които преди това са го обиждали на етническа основа в заведението, където е бил. В официалните данни на прокуратурата в Охрид се подчертава, че нападението е извършено поради българската етническа принадлежност на Пендиков. Извършителите на престъплението, включително и Илия Спасески, който нанесе жестокия побой, са на свобода. По време на последното съдебно заседание Спасески каза, че "разбира обвинението, но не се чувства виновен”. По време на побоя случаен минувач е извикал да спрат, а обвиняемият Илия Спасески отговорил: „Не си заслужава за българин да викаш полиция” и двамата нападатели продължили да бият Пендиков. Тази информация беше оповестена от прокурора по делото.

Отложиха делото за побоя над Християн Пендиков

Преди побоя имаше стрелба срещу българския клуб в Охрид, за която и до днес няма задържани и издирвани от органите на реда. Преди два месеца властите в Скопие приеха закон, с който закриха всички български сдружения в страната, а срещу техните ръководители повдигнати обвинения.

На 4-ти февруари по заповед на вътрешния министър Оливер Спасовски в продължение на часове бяха държани журналисти и граждани на ГКПП Гюешено с цел да не могат да се поклонят пред саркофага с тленните останки на Гоце Делчев в Скопие.

Започва делото за побоя над Пендиков

На 6-ти май граничната полиция не допусна за участие в панахида на българското военно гробище в Ново село край Струмица петима български граждани, включително и евродепутата Андрей Ковачев. След острата реакция на София и европейските институции властите в Скопие разпространиха нова противоречива информация, че срещу Ковачев нямало забрана, но имало срещу хората, с които е пътувал. В документа обаче, който му е връчен на границата пише, че срещу Ковачев има забрана за влизане в страната.

Полицията в Охрид задържа втория нападател на Християн Пендиков

Вчера служебният външен министър Иван Кондов извика посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска. Кондов изрази силна загриженост и остро несъгласие с действията на представителите на граничните власти на ГКПП "Ново село", които на 6 май 2023 г. Кондов определя подобна мярка като необоснована и несъвместима с европейските принципи и норми, които Република Северна Македония се е ангажирала да спазва. От българска страна беше посочено, че е неприемливо изготвянето на забранителни списъци за граждани на държава членка на ЕС и МВнР очаква да бъде запознато с критериите, съгласно които български граждани и европейски парламентаристи са включвани в подобни списъци. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм