Съдът в Охрид отложи делото за побоя над Християн Пендиков за 5 април тази година, предаде БГНЕС. Отлагането е по молба на защитата на обвиняемия, която поиска допълнително доказателства от Прокуратурата.

От обвинението съобщиха, че все още не е ясно кога пострадалият ще може да се яви пред съда. Пендиков в момента се намира в България.

Полицията в Охрид задържа втория нападател на Християн Пендиков

„Ние не знаем кога ще може Пендиков да присъства, защото има медицински причини“, съобщиха още от Прокуратурата.

Председателят на съда Боян Мартиноски заяви, че срещу обвиняемия е заведено дело за побой поради омраза и нанесени тежки телесни повреди.

Спасовски: Твърденията на Пендиков са глупости

Съгласно процедурата Пендиков ще трябва да разпознае нападателите и поради тази причина Прокуратурата в Охрид е изпратила искане да се установи връзка с пострадалия.

Припомняме, че в нападението срещу Пендиков, извършено на 19 януари, участваха двама души. Основният участник Илия Спесески бе пуснат на свобода миналата седмица, след като престоя един месец в ареста. Вторият заподозрян се предаде на органите на реда сам преди седмица.

Побойникът на Пендиков вече е на свобода

Прокуратурата в града официално съобщи, че Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност. Заплахите срещу Пендиков и семейството продължават и след тежкия инцидент.

В местните медии, но и много политици, непрекъснато внушават, че става въпрос за "криминално престъпление", което няма политически и етнически мотиви.

Рапърът Устата получава смъртни заплахи заради песента си за РС Македония

Преди два дни македонският вицепремиер Боян Маричич дори призова прокуратурата в РС Македония да започне разследване срещу Християн Пендиков "заради обидите, които той е нанесъл на македонците".

След побоя Пендиков заяви, че за съжаление "в РСМ е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат“.

Пендиков с първи думи след побоя: Заплашват майка ми с убийство

"Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения - че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието", каза Маричич и призова прокуратурата да се заеме със случая. Маричич отговаря за евроинтеграцията на РСМ в кабинета на премиера Димитър Ковачевски.

През последните месеци имаше няколко посегателства срещу българския клуб "Цар Борис III", където Християн Пендиков е секретар. Срещу клуба имаше и стрелба с огнестрелно оръжие, но до момента няма задържани, нито пък официална информация, че органите на реда издирват извършителите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм