Само десетина дни след като закри Българския клуб в Битоля „Иван Михайлов“ министърът на правосъдието на РС Македония издаде заповед за заличаването на Българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, предаде БГНЕС.

И двете сдружения на местните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното заличаване става след поправки в закона, които влизат в сила със задна дата.

Българският културен клуб в Скопие е бил нападнат

Днес следобед министърът на правосъдието Кренар Лога подписа решение за закриване на Българския клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Ходът идва след становището на Комисията за употреба на имената, която преди два дни даде отрицателно становище за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният регистър, който трябва да изтрие името от системата след това решение.

„Комисията за употреба на лични имена смята, че евентуалното назоваване на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост сред цялото македонско общество. В обяснението Комисията посочва, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на които са ликвидирани стотици граждани. Особено се подчертава мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка“, се казва в официално изявление.

Милков: Посланик Ангелов остава в София до истинската промяна в РСМ

Репортерът на БГНЕС от Скопие подчертава, че новината за заличаването на Българския клуб от Охрид първо е обявена от проруската и просръбска крайно лява формация „Левица“.

Точно тази формация на 6 октомври миналата година официално поиска закриването от страна на Прокуратурата в Охрид на Културния клуб „Цар Борис Трети“.

Агенция БГНЕС припомня, че срещу клуба имаше стрелба с огнестрелно оръжие, по чудо нямаше пострадали. До момента няма информация, че извършителите се издирват.

Пендаровски: Българските клубове трябва да спазят закона и да сменят имената си

БГНЕС припомня също, че по-рано това се случи и с битолският клуб "Ванчо Михайлов", който вече е заличен от регистъра на сдруженията.

За тези ходове българският държавен глава реагира бурно и обяви жалби до международни съдилища, но и че ще бъде уведомена Европейската комисия. Българската оценка е, че това е израз на безсилие и паника от македонска страна.

Съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше приет по съкратена процедура през ноември 2022 г., българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или в противен случай са изправени пред ликвидация. Срокът за подаване на искането изтече на 16 февруари.

Македонската прокуратура обвини председателя на българския клуб в Битоля в расизъм

Съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите се забранява на граждански сдружения, фондации и политически партии да използват имена, прякори, псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм, геноцид, Третия райх и др. Законът се прилага и за вече регистрирани сдружения и фондации и предвижда, че тези, които не действат съгласно посочените промени, ще бъдат заличавани от регистъра след решение на министъра на правосъдието.

Миналата седмица македонските власти взеха безпрецедентно решение и заличиха от Централния регистър българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, припомня БГНЕС. Централният регистър оправда мярката с решението на Министерството на правосъдието от 17 март.

Радев: Нападението срещу българския клуб в Охрид е недопустим вандалски акт

Българският клуб е създаден от местните македонски българи преди три години. На неговото официално откриване миналия април присъства тогавашният премиер Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и тогавашният дипломат №1 и сегашен зам.-министър на отбраната Теодора Генчовска. Само месец след това клубът бе опожарен, а на виновника му се размина с условна присъда. През последните две години в РСМ се води груба антибългарска и антиевропейска пропаганда, на която нито властите, нито опозицията се противопоставят.

На 19 януари 2023 г. в Охрид жестоко бе пребит секретарят на Българския клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм