"Българският посланик в РС Македония Ангел Ангелов ще остани извън страната, докато София не види признаци за промяна. Цинично е да се обсъждат проекти с РСМ, докато Християн Пендиков лежи в болница". Това заяви външният министър Николай Милков, предаде БГНЕС.

Министър Милков беше изслушан в сряда на заседание на Комисията по външна политика. Специално председателят на Комисията Екатерина Захариева покани на изслушването и посланик Ангел Ангелов, от който народните представители да научат от първа ръка за ситуация в РСМ и отношението към гражданите с българско самосъзнание там. Изслушването става на фона на жестокия побой нанесен над македонския българин Християн Пендиков.

Борисов разговаря с майката на Пендиков, лично ще запознае Вебер със случая

„Ако РСМ продължава така да се държи, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Пендиков стои в болница“, каза Милков.

Ако РСМ иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение, подчерта той.

Реакциите на българските депутати за искрите в отношенията между България и Македония

Милков уточни, че сме отворени за диалог, ако се обсъждат проекти за защита на българите в РСМ и те ще бъдат на дневен ред.

„Ако това не се случи, можем да стопираме други междуправителствени такива“, подчерта още Милков и продължи: „Не може, докато Християн Пендиков лежи в болница, да получава заплахи за живота си, това говори за пълна безнаказаност и убеденост, че тези хора няма да бъдат идентифицирани от властите в РСМ. В рамките на всички международни организации, на двустранен диалог, на ЕС, ще се повдигне въпроса и пред Организацията за сигурност и сътрудничество, както и пред Съвета на Европа. Нещата не могат да продължават така, както бяха. Трябва да се разбере ясно, че и нещата трябва да се променят, ние ще разгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество“.

Ковачевски: Инцидентът в Охрид цели да отклони вниманието от нашето европейско бъдеще

Относно думите на президента на РСМ, Стево Пендаровски, да не влизат на македонска територия български граждани по време на честването на рождението на Гоце Делчев на 4-ти януари, Милков уточни, че Министерствата на вътрешните работи трябва да решат тези въпроси, за да се избегнат такива провокации.

„Нашият посланик ще бъде извън РСМ, докато не видим признаци на някаква промяна и възможност той да се върне обратно. Това е знак на твърдо отношение, че не може да се продължава повече така. Декларации имаме много, но искаме действия – наказания на хора, които са извършили престъпления срещу българите в РСМ. Всички помним как подпалвачът на български клуб в македонската страна получи условна присъда и после пееше на митингите там. Така се превърна в национален герой“, припомни още Николай Милков.

Съдът в Охрид поиска 30 дни арест за побойника на Пендиков

Посланик Ангелов: РСМ не наказва антибългарското говорене

Основният проблем е, че антибългарското говорене не беше наказано от действията на МВР в РС Македония. Това заяви посланикът ни в РСМ Н.Пр. Ангел Ангелов.

Нашия посланик беше извикан в сряда от председателя на Комисията по външна политика Екатерина Захариева, за да запознае народните представители със ситуацията в РСМ, където миналата седмица беше жестоко пребит македонският българин Християн Пендиков.

Буяр Османи идва в България заради побоя в Охрид

„Не може външният министър на РСМ да дойде в София, да говори с Пендиков и да засяга темата за нападение от омраза и вчера вечерта заместник-министърът на местното самоуправление да се появява в някаква емисия и да казва, че Християн е нападнат, защото е имало сблъсък с наркодилъри и това да е било цялата престъпна дейност“, каза посланик Ангелов.

Той подчерта, че са недопустими обвиненията за някаква криминална дейност, която властите в Скопие искат да вменят на жертвата на жестокото нападение.

Нападателят на Пендиков е професионален състезател по бойни изкуства

„Недопустими са твърденията, че Пендиков е бил съден за пласиране на наркотици. Той напусна страната с паспорта си, преминавайки граничен контрол, тоест никой не го издирва“, уточни посланик Ангелов.

Той заяви, че Пендиков е подал в края на декември молба за българско гражданство с изваждането на документ за съдимост, издаден от РСМ.

„Да се публикуват такива фалшиви новини е немислимо“, подчерта посланик Ангелов и добави. „Ние, като дипломати, сме изпратени да градим мостове, но за танго трябват двама, трябват усилия и от РСМ“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм